Slávka Kellová Kultúra

Nezabúdajme! Dnes sa narodil Lipták od srdca, Milan Rúfus

V Závažnej Porube pri Liptovskom Mikuláši si dnes pripomínajú narodenie významného rodáka, básnika a úžasného človeka Milana Rúfusa, ktorý sa môže pochváliť Štátnou cenou za literatúru, Pribinovým krížom I. triedy a Cenou Literárneho fondu za najlepšiu pôvodnú slovenskú tvorbu.

Ilustračný obrázok k článku Nezabúdajme! Dnes sa narodil Lipták od srdca, Milan Rúfus
Foto: Slávka Kellová

Milan Rúfus sa narodil 10. decembra 1928 v rodine murára v Závažnej Porube. Vzdelanie získaval v ľudovej škole v rodisku na gymnáziu v Liptovskom Mikuláši. Debutoval básnickou zbierkou Až dozrieme, ktorá znamenala výrazný posun dobového chápania poézie. Jeho tvorbu ovplyvnil symbolizmus, mal silné sociálne cítenie a nechal sa inšpirovať i dielom fotografa M. Martinčeka. Inšpiroval sa slovenskou ľudovou slovesnosťou a dielami viacerých slovenských maliarov. Okrem tvorby pre dospelých sa venoval tiež písaniu kníh pre deti a mládež.

Tvorbou patrí k najvýraznejším básnickým zjavom. Predstavil sa ako básnik s autonómnym pohľadom na životné a morálne hodnoty ľudského konania, na lásku, pravdu, krásu, utrpenie i tragiku človeka i sveta druhej polovice 20. storočia. Veľmi vnímavo a citlivo hľadá zmysel a podstatu ľudského života. Hlboko načrel do jeho starostí, bolestí, neistôt, radosti, šťastia i vzdoru. Je to poézia vysokých ideových, morálnych a estetických hodnôt zakotvená v mnohorozmernom priestore ľudského sveta. Milan Rúfus zomrel 11. januára 2009 v Bratislave.

Hoci v Bratislave prežil aj posledné roky svojho života, jeho srdce vždy ostalo v rodnej obci. Na sklonku života venoval obci svoj rodný dom, kde je dnes Múzeum s pôvodným zariadením.

Súvisiaci článok: http://mikulas.dnes24.sk/…atnik-145363

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM