Slávka Kellová Kultúra

Noc v múzeách: Tak ako ste ich ešte nezažili

Osemnásty májový deň je už tradične sviatkom múzeí a galérií na celom svete, do ktorého sa netradične o deň neskôr, teda v sobotu 19. mája, zapoja aj liptovskomikulášske múzeá. V Múzeu Janka Kráľa dnešnú noc venujú rodákovi a menovcovi Jankovi Kráľ

V apríli si Liptovský Mikuláš pripomenul190. výročie narodenia romantického básnika Janka Kráľa. Keďže ide o jedného z najvýznamnejších liptovskomiku­lášskych rodákov, po ktorom navyše nesie múzeum svoje meno, tohtoročná Noc v Múzeu Janka Kráľa bude venovaná práve jemu.

Podujatie otvorí hudobné entreé Janka Majerčíka na nádvorí múzea. V podaní liptovského pesničkára zaznejú skladby inšpirované tvorbou Janka Kráľa. Majerčíkovými pesničkami bude popretkávané aj divadelné predstavenie Zakliata duša Janka Kráľa, ktoré premiérovo uvedie Matičná divadelná ochotnícka scéna v Liptovskom Mikuláši. Po kultúrnom programe na nádvorí múzea návštevníkov sa pre návštevníkov otvoria stále expozície, kde sa na niekoľkých miestach stretnú s Jankom Kráľom a zaujímavými príbehmi z jeho búrlivého života. Návštevníci môžu nazrieť do izby Janka Kráľa a dozvedia sa tiež, čo spájalo romantického básnika s legendárnym zbojníkom Jurom Jánošíkom.

Noc v Múzeu Janka Kráľa sa tým však neskončí. Len sa presunie do ďalšej expozície. Na námestí pred starou evanjelickou farou sa presne o deviatej hodine večer opätovne začnú odvíjať osudy Janka Kráľa v divadelnom prevedení mikulášskych ochotníkov. Hneď potom sa spolu s Jankom Kráľom ocitneme na tatrínskej „sednici“, ktorá pozve návštevníkov na nevšednú nočnú prehliadku expozície Tatrín a Žiadosti slovenského národa. Noc v Múzeu Janka Kráľa uzavrie „poetická štafeta“ v znamení veršov Janka Kráľa.

Noc v Múzeu Janka Kráľa sa začne v sobotu 19. mája o 18:5 na nádvorí Múzea Janka Kráľa a o 21:00 pred starou evanjelickou farou v Liptovskom Mikuláši.

Kosti a lebky pre tých čo sa neboja

O 18:00 sa otvoria pre návštevníkov aj priestory Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Priestory múzea budú patriť lebkám a kostiam, ktoré bude treba hľadať v expozícii. Návštevníci budú spoznávať jedovaté a liečivé rastliny a huby, rozpoznávať stopy a lebky zvierat a dozvedia sa odkiaľ pochádzajú kamene, po ktorých kráčame. Chýbať nebude ani premietanie 16mm filmu o archeologických nálezoch v jaskyniach. Toto všetko až do neskorej polnoci.

Do všetkých miestností je v tento deň vstup zdarma!

noc v muzeuq
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM