Slávka Kellová Rôzne

Nová šanca zamestnať sa: 70 miliónov pre nezamestnaných

Hrozivé čísla miery nezamestnanosti na Slovensku by mohli klesnúť. Vláda na vytvorenie nových pracovných miest dostala 70 miliónov eur. Väčšiu šancu zamestnať sa tak budú mať mladí ľudia do 29 rokov a nezamestnaní nad 50 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Nová šanca zamestnať sa: 70 miliónov pre nezamestnaných
Foto: Slávka Kellová

Celkovo by mohlo na Slovensku vzniknúť takmer 14 000 nových pracovných pozícií. Štát takto reaguje na vysokú mieru nezamestnanosti najmä mladých ľudí. Na jednotlivé projekty z dielne rezortu práce tak z eurofondov pošle až 70 miliónov eur.

Príspevok pre firmy a neziskové organizácie

O príspevok pre novú pracovnú silu sa môžu uchádzať súkromné spoločnosti a neziskové organizácie, ktoré by mali vytvoriť viac ako 9 000 pracovných pozícií na plný úväzok. Na jednu pracovnú pozíciu štát prispeje mesačne sumou maximálne 434 eur. Dĺžka zmluvy medzi zamestnancom a firmou, však nesmie byť kratšia ako 18 mesiacov, inak musí zamestnávateľ peniaze vrátiť späť.

Vodiči pôjdu na dračku

Najväčšiu šancu zamestnať sa budú mať vodiči. Spoločnosti, ktorá príjme do pracovného pomeru nezamestnaného šoféra, dostane od štátu po dobu 9 mesiacov maximálne 520 eur na mesiac. Táto pracovná pozícia však musí byť vytvorená minimálne 30 mesiacov.

Rozrastú sa aj samosprávy

Samosprávy, ktoré doteraz v rámci šetrenia výdavkov šetrili na mzdách prepúšťaním, budú teraz naberať nové sily. Nezamestnaní do 29 rokov a nad 50 rokov sa budú môcť zamestnať na viac ako 4 700 takýchto pozíciách.

Samosprávy v prípade záujmu musia vytvoriť pracovnú pozíciu na plný úväzok, pričom zvýhodnené budú miesta na dobu neurčitú.Samosprávy sa môžu uchádzať o príspevok na dobu minimálne 6-tich a maximálne 9-tich mesiacov od obsadenia pozície, v maximálnej možnej výške 456 eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM