záruba martin Rôzne

Nové námestie už naplno slúži svojmu účelu

Priestranstvo pred budovou liptovskohrádockej radnice, donedávna slúžiace iba ako provizórne parkovisko a preťažená cestná spojnica, sa za niečo vyše roka premenilo na úplne nové námestie.

„Dlhšie sme uvažovali, ako využiť tento limitovaný priestor. Po náročnom majetkovo-právnom usporiadaní a projektovej príprave sa to napokon podarilo. Stred nášho mesta tak dostal príťažlivú podobu,“ uviedol primátor Branislav Tréger s tým, že prevažnú časť finančných prostriedkov z celkových nákladov na úrovni 1,6 milióna eur tvoril nenávratný príspevok z eurofondov.

Novému námestiu musela ustúpiť frekventovaná cestná komunikácia. „Paradoxne, to je rozhodne jeden z najvýraznejších prínosov tohto projektu. Túto lokalitu neúmerne zaťažovala nákladná doprava do blízkeho drevospracujúceho podniku. V plnej prevádzke tadiaľto prešlo denne až 160 kamiónov,“ zdôraznil Tréger. V dohľadnej dobe by malo v širšom centre pribudnúť viacero menších parkovacích plôch.

Dominantným prvkom architektonického spracovania priestoru s rozlohou približne 6000 m2 je podľa neho zvýraznenie dejín mesta, geografickej polohy na sútoku riek Belá a Váh prameniacich pod Kriváňom a Kráľovou hoľou. „Deväťtonová žulová skala tvorí zrenicu oka, viečkami a mihalnicami sú fontánky. K oku vedie lavička, symbol toho, že ku všetkému má prístup občan so svojimi postrehmi, kritikou, námetmi a riešeniami,“ skonštatoval.

Vydláždené námestie nesie meno zakladateľa Liptovského Hrádku, kráľovského lesného prefekta Františka Wissnera a skrášľuje ho horská zeleň typická pre okolité Tatry. „Verím, že toto je len začiatok. Oveľa veľkorysejšie námestie by sme chceli situovať pri kultúrnom dome a získať tak nádhernú oddychovú zónu, do ktorej by malo patriť aj existujúce unikátne arborétum,“ dodal primátor.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM