Kultúra

Novinka v Pribyline: Skanzen láka turistov na karaoke

Ponuku Múzea liptovskej dediny v Pribyline obohatí nezvyčajná prezentácia ľudových piesní vo forme karaoke. Návštevníci liptovského skanzenu si tak budú môcť vyskúšať zanôtiť zatiaľ približne tri desiatky známych ľudových piesní pochádzajúcich z viacerých regiónov Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Pribyline: Skanzen láka turistov na karaoke

„Spievanie ľudových piesní bývalo prirodzeným prejavom túžby bežného človeka po kráse, lepšom živote i národnej príslušnosti. Uponáhľaná moderná doba vytlačila tento fenomén na okraj záujmu. Bohužiaľ, ľudová pieseň sa takmer úplne vytratila aj z našich škôl či domácností,“ uviedol riaditeľ Liptovského múzea Martin Krupa.

To boli podľa neho hlavné dôvody zavedenia novej formy prezentácie. „Karaoke poskytuje jedinečnú možnosť prakticky každému vžiť sa do úlohy speváka a bez zábran si schuti zaspievať premietaný text s profesionálne nahratým hudobným sprievodom, za ktorý vďačíme ľudovej hudbe folklórneho súboru Liptov,“ pokračoval Krupa.

„Veríme, že tento netradičný projekt príjmu aj odborníci ako drobný príspevok k tomu, aby sa ľudová pieseň vracala čoraz viac do povedomia a bežného života širokej verejnosti. Náš virtuálny ľudový pesničkár bude zatiaľ k dispozícii vopred ohláseným skupinám návštevníkov,“ dodal s tým, že náklady dosiahli sumu na úrovni 2.000 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM