Tomáš Batiz Správy Samospráva

Novinky v parkovaní v Mikuláši: Pred radnicou pribudne rampa, platenie aj cez aplikáciu

Mikulášski poslanci schválili zmeny v parkovaní v našom meste. O čo presne ide?

Ilustračný obrázok k článku Novinky v parkovaní v Mikuláši: Pred radnicou pribudne rampa, platenie aj cez aplikáciu
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Parkovanie na parkovisku pred mestským úradom rieši predkladané VZN inak, ako doteraz. Klienti mestského úradu už nebudú musieť krúžiť po parkovisku a hľadať voľné miesta, ktoré často obsadzovali vodiči celodenným zaparkovaním svojho auta pred úrad bez jeho návštevy. „Chceme vybudovať vstupný a výstupný rampový terminál. Klienti mestského úradu budú môcť využívať parkovisko zadarmo na vybavenie potrebných vecí na úrade. Spoplatnenie sa bude týkať len vodičov, ktorí parkovisko využijú na parkovanie bez toho, aby si na mestský úrad prišli niečo vybaviť. Celodenne tu zvyknú parkovať zamestnanci rôznych okolitých prevádzok, úradov či návštevníci polikliniky a obyvatelia, ktorí si potrebujú na úrade niečo vybaviť, nemajú kde stáť,“ vysvetlil Gabriel Lengyel z mestského úradu a zdôraznil, že opatrenie nerobí odbor dopravy z dôvodu zarobiť, ale vyjsť v ústrety klientom úradu.

Vozidlá na elektrický pohon

Nariadenie sa zaoberá aj podporou environmentálnej dopravy. Na mestských platených parkoviskách budú môcť parkovať vozidlá na elektrický a hybridný pohon zadarmo. Práve naše mesto bude v rámci Slovenska jedno z prvých s inteligentným parkovacím systémom. Funguje ako mobilná aplikácia, cez ktorú môže vodič zaplatiť za parkovanie na platených parkoviskách. To všetko jednoducho – bez potreby fyzických peňazí a použitia parkovacích automatov.

Upozorní ich aplikácia

Parkovacie hodiny už nebudú hnať obyvateľov z nakupovania, návštevy či kaviarne. Mobil im bude signalizovať, že sa im končí predplatená doba parkovania. Jednoduchým spôsobom cez aplikáciu si zaplatia ďalší čas státia bez toho, aby museli ísť k parkovaciemu automatu. Systém a aplikácia fungujú celoeurópsky, čo môžu oceniť aj turisti. „Na jedno konto užívateľa je možné platiť za parkovanie na parkoviskách v celej Európe, kde je tento systém už zavedený. Výhodný je aj z pohľadu kontroly mestskou políciou,“ uviedol Gabriel Lengyel z mikulášskej radnice.

Parkovacie automaty na mestských parkoviskách zostanú ako jedna z možností platieb. Zjednodušený systém parkovania zavedie radnica na jeseň. Platiť prostredníctvom inteligentného parkovacieho systému – mobilnej aplikácie, budeme v našom meste môcť na parkoviskách Čierny orol, pri Katolíckom dome a na železničnej stanici.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM