Alexandra Kolínská Samospráva

Nový trend na Podbrezinách: Mesto plánuje nainštalovať podzemné kontajnery

V Liptovskom Mikuláši plánujú zaviesť pilotný slovenský projekt podzemných kontajnerov na separovaný zber. Ide o moderný štandard, ktorý je bežný v západnej a severnej Európe. Potvrdil to primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Ilustračný obrázok k článku Nový trend na Podbrezinách: Mesto plánuje nainštalovať podzemné kontajnery
Zdroj: TASR

V súčasnosti sa separovaný zber realizuje do nádob, ktoré sú rozmiestnené po uliciach. Nové trojkubíkové podzemné kontajnery budú oproti súčasným 1100 litrovým objemnejšie a umiestnené v zemi. „Vďaka tomu nebude odvoz odpadu taký častý, čo sa prejaví na znížení nákladov. Taktiež sa zníži úroveň zápachu voči súčasným nadzemným kontajnerom, keďže budú v zemi v nižšej teplote. Ušetríme aj na nákupe nových 1 100 litrových kontajnerov, keďže súčasné z Podbrezín môžeme presunúť do iných lokalít. Zároveň ušetríme miesto, lebo aktuálne je pešia zóna na Podbrezinách plná kontajnerov,“ vymenoval výhody šéf miestnej radnice.

Výhodou kontajnerov je aj estetickosť a to, že z nich nebude možné spätne vyberať odpad. V nadzemnej časti budú iba násypníky, celá časť, kde sa odpad zhromaždí, bude pod zemou. „Násypníky spolu s podlahou je možné vhodne skombinovať s okolitým prostredím. Nebudú tak rušivým elementom okolia, ale jeho súčasťou,“ priblížil šéf Verejnoprospešných služieb mesta Liptovský Mikuláš (VPS) Dušan Grešo.

Financie chcú predstavitelia mestskej príspevkovej organizácie VPS získať z Recyklačného fondu, na ktorý už poslali žiadosť. „Ak budeme mať schválené peniaze z fondu, podzemné kontajnery umiestnime na troch miestach na Podbrezinách v takzvanej pešej zóne na Brezovej, Cédrovej a Senickej. V každom státí sa nachádzajú tri kontajnery. Sú určené na separovaný zber, teda papier, plasty a sklo,“ vysvetlil Grešo z VPS. Ak mesto prostredníctvom VPS získa financie, kontajnery budú predbežne inštalovať v budúcom roku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM