Slávka Kellová Rôzne

Občania sa postavili proti zvýšeniu poplatkov za opatrovanie

Poslanci mestského zastupiteľstva na poslednom aprílovom stretnutí rozhodli o zvýšení poplatkov za opatrovateľskú starostlivosť o 100 - 400%. Dnes leží na radničnom stole petícia od občanov, ktorí so zvýšením nesúhlasia. Opozícia chce návrh zvýšenia

Všetci záujemcovia o opatrovateľskú službu platia v súčasnosti v Liptovskom Mikuláši 0,50 centov na hodinu. Od mája 2011 sa tento poplatok zvýši v závislosti od príjmu opatrovaného. Obyvatelia, ktorí majú príjem do 290 eur zaplatia za hodinu opatrovateľskej služby 1 euro. Ľudia s príjmom vyšším ako 290 eur a nižším ako 440 eur zaplatia 1,5 eura. Tí, ktorých príjem prevyšuje 440 eur zaplatia 2 eurá na hodinu. „Občanovi však musí zostať mesačne z jeho príjmu najmenej 1,3 násobku sumy životného minima (240,99 eur). V prípade, ak prijímateľ nemá príjem alebo jeho príjem nepostačuje na platenie úhrady prechádza táto povinnosť na rodičov a deti, s ktorými sa uzatvára zmluva o platení úhrady,“ vysvetľuje Peter Lehotský, hovorca mesta Liptovský Mikuláš.

Dotknutým obyvateľom sa však zvýšenie zdá privysoké. Preto od nich vzišla petícia za zrušenie už schváleného návrhu. „Ja som pripomienkovala tento návrh VZN ešte v lehote kým sa to dalo. Zdôvodňovala som prečo sú zvýšené úhrady vysoké a prečo ich ľudia odkázaní na tieto služby nebudú môcť platiť,“ hovorí Katarína Piačeková, iniciátorka petície. Jej pripomienka však nebola zapracovaná do návrhu VZN.

Väčšina klientov, najmä v dôchodkovom veku, mala už pri súčasných poplatkoch problém s platením opatrovateľských služieb. „Ja som už tri roky odkázaný na opatrovateľku. Doteraz som ju platil ako sa len dalo, ale teraz neviem, čo budem robiť. Asi sa budem musieť obrátiť na pomoc dcéry,“ hovorí 72 ročný Ján z liptovskomi­kulášskeho sídliska Podbreziny. Mesto tento krok argumentuje tým, že aj napriek zvýšeniu sa stále väčšou časťou bude podieľať na hradení za opatrovateľské služby. „Mesto sa môže prikrývať len takou perinou na akú má. Doteraz mesto dotovalo 90% nákladov. Po novom to budú stále 2/3, ktorými mesto bude participovať na tom, aby mohli byť opatrovaní naši spoluobčania,“ reaguje na zvýšenie týchto služieb Peter Lehotský. „Vedenie mesta je naklonené akémukoľvek konštruktívnemu návrhu na tému opatrovateľskej a sociálne služby,“ dopĺňa Peter Lehotský. Podaná petícia, pod ktorú sa dodnes podpísalo viac ako 110 obyvateľov, je podľa slov hovorcu len žiadosťou o zrušenie schválených zmien, teda neobsahuje náhradný variant riešenia poskytovania opatrovateľskej starostlivosti. Petíciou chcú iniciátori vyvolať opätovné prerokovanie návrhu a dospieť tak k inému riešeniu, ktoré by tak radikálne nezasahovalo do rozpočtu ľudí odkázaných na opatrovateľskú starostlivosť.

So zvýšením poplatkov v tak vysokej miere nesúhlasí ani klub opozičných poslancov. „Boli sme zásadne proti tomuto zvýšeniu. Prostriedky na opatrovateľské služby sú v mestskom rozpočte na rok 2011. Viem, že v niektorých mestách sa zvýšili poplatky o 100% a to už vyvolalo vlnu nevôle,“ hovorí Ján Blcháč, predseda opozičného klubu. V utorok 19. apríla podal klub mikulášskych opozičníkov primátorovi mesta Liptovský Mikuláš žiadosť o zvolanie mimoriadneho mestského zastupiteľstva. Hovoriť by sa malo o zrušení schváleného zvýšenia poplatkov za opatrovateľskú starostlivosť a navrhnúť by chceli alternatívu zvýšenia o 50%. Primátor mesta by mal zastupiteľstvo zvolať do 15 dní od doručenia žiadosti.

V Liptovskom Mikuláši dnes využíva opatrovateľské služby 85 obyvateľov. Tieto služby poskytuje priamo mesto, preto rozhoduje aj o výške poplatku. Najviac však vo výške ekonomicky oprávnených nákladov. Tie v minulom roku predstavovali výšku 2,82 eur na hodinu opatrovania. Klient platil 0,50 centov, pričom celkové náklady boli viac ako tri eurá. Výdavky na opatrovateľskú službu tak 8,5 násobne presahovali príjmy.

foto: skk, SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM