Rôzne

Obmedzenia na cestách i železniciach: Na toto si dajte pri cestovaní pozor!

Výstavba diaľnice D1 v úsek Dubná Skala – Turany si tento týždeň vyžiada dopravné obmedzenia. Niekoľkomesačné zmeny vo vlakovej doprave si vyžiadajú aj práce na trati medzi Žilinou a Vrútkami.

Ilustračný obrázok k článku Obmedzenia na cestách i železniciach: Na toto si dajte pri cestovaní pozor!
Zdroj: TASR

Cestári budú najbližšie dni demontovať oceľové nosníky a debnenia nad cestou I/18 v okrese Martin pri Dubnej Skale. V tieto dni počítajte s obmedzeniami:

  • streda 02. apríla 2014 v čase od 17.00 do 20.00 hodiny
  • štvrtok 03. apríla 2014 v čase od 17.00 do 20.00 hodiny
  • sobota 05. apríla 2014 od 07.30 do 17.00 hodiny
  • nedeľa 06. apríla 2014 od 07.30 do 13.00 hodiny

Počas demontáže nosníkov a debnenia bude vždy na približne 15 minút prostredníctvom policajných hliadok úplne uzatvorená cesta I/18. Po dokončení prác bude cestná premávka opätovne obnovená v obidvoch smeroch na približne 30 minút a v prípade potreby aj na dlhšiu dobu za účelom zabezpečenia plynulosti cestnej premávky.

Rozsiahle stavebné realizujú i Železnice SR. Chcú tak zlepšiť kvalitu traťového úseku medzi Varínom a Vrútkami. Po skončení prác budú môcť vlaky jazdiť cez úsek hustejšie a rýchlejšie.

V súvislosti s prácami bude od utorka 1. apríla do utorka 26. augusta 2014 zasiahnutá osobná železničná doprava prevádzkovaná Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK). „V mene lepšieho cestovania v budúcnosti, prosíme cestujúcich o zhovievavosť a toleranciu, ak sa im cesta skomplikuje alebo predĺži. Urobili sme desiatky opatrení, aby dopady boli čo najmenšie, niekoľko regionálnych vlakov však bude v časti trasy nahradených autobusmi alebo vlakmi,“ hovorí Jozef Schmidt, riaditeľ Úseku obchodu ZSSK.

Ide o hlavnú trať Bratislava – Žilina – Košice, preto sa obmedzenia dotknú aj diaľkovej dopravy. Meškania by však nemali presiahnuť 5 až 15 min. Cestujúci zo zmeškaného posledného večerného IC vlaku 507 Lyoness (s pravidelným príchodom do Košíc 22.40 h) budú mať v Košiciach nové prípoje MHD. Súčasne v Kysaku bude čakať autobusový prípoj do Prešova, Giraltoviec a Svidníka.

V regionálnej doprave sa výluka dotkne denne šiestich osobných a štrnástich zrýchlených vlakov/expresov, ktoré budú na časti úseku trate medzi Vrútkami a Žilinou nahrádzané autobusmi alebo rýchlikmi. Cestujúci, ktorí prestúpia do určených rýchlikov, môžu používať lacnejšie cestovné lístky so zľavou Regional. Bežne zľava platí len v osobných a zrýchlených vlakoch do vzdialenosti 60 km. „Je to čiastočná kompenzácia pre cestujúcich za nepríjemnosti spôsobené sťaženými podmienkami pri cestovaní vlakmi ŽSSK,“ uviedol Jozef Schmidt.

*** Cestujúci by mali sledovať vývesky na staniciach a venovať zvýšenú pozornosť staničným hláseniam. Podrobnosti o cestovaní získajú od personálu v jednotlivých vlakoch, nepretržite v Kontaktnom centre ŽSSK na čísle 18 188 alebo na www.slovakrail.sk.***

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM