Tomáš Batiz Správy

Obyvateľov bytovky na Štefánikovej trápi hluk z autoumyvárne: Takto zareagoval investor

Pri jednej z najstarších bytoviek v Liptovskom Mikuláši vyrástla za posledné mesiace nová autoumyváreň. V posledných dňoch sa kopia sťažnosti občanov tamojšej bytovky, ktorých trápi silný hluk z novopostavenej budovy. Prečítajte si reakciu investora.

Ilustračný obrázok k článku Obyvateľov bytovky na Štefánikovej trápi hluk z autoumyvárne: Takto zareagoval investor
Foto: Tomáš Batiz

Obyvatelia bytovky na Štefánikovej ulici v Liptovskom Mikuláši už v roku 2013 spísali petíciu proti výstavbe autoumyvárne a žiadali mesto o zmenu v územnom pláne. Situácia dnes je však úplne iná. Autoumyváreň už niekoľko mesiacov stojí na svojom mieste a svojim hlukom trápi obyvateľov vo vedľajšej bytovke. “Hluk je naozaj neúnosný. Boli sme všetci oklamaní. Investor pred výstavbou sľuboval, že to bude najtichšia a najmodernejšia autoumyváreň na Slovensku. Nás, ako obyvateľov to strašne ruší, dožadujeme sa nápravy,” uviedla domová dôverníčka Eva Mikulíková, ktorá zastupuje obyvateľov bytovky na Štefánikovej ulici.

Na celý problém sa prišlo pozrieť aj vedenie mesta, ktoré chce byť nápomocné pri riešení celej situácie. “Primátor mesta si vypočul ponosy ľudí z bytovky na Štefánikovej. Sťažovali sa na neúnosný hluk z blízkej autoumyvárne na Jánošíkovom nábreží. Vadí im tiež čistenie áut takzvanou wapkou na betónovej ploche pred umyvárňou, poukázali na únik aerosólov a vody až na fasádu bytovky. Primátor ďalej prisľúbil, že mesto bude nápomocné pri administratívnych záležitostiach súvisiacich s vybavovaním stavebného povolenia,” informuje Viktória Čapčíková, hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš.

Obyvateľmi jednej z najstarších mikulášskych bytoviek sú zväčša z polovice dôchodcovia. Tí chcú prežiť starobu v pokoji. „Najväčšiu špinu, ktorá stečie z áut spoločne s chemikáliami, ktoré pri umývaní používajú, vylievajú za budovu. Smrdí to, nehovoriac o tom, že si myslíme, že je to zdraviu škodlivé,“ doplnil obyvateľ bytovky Martin Sprušanský.

Podľa investora projektu si celá situácia žiada čas na riešenie. V priebehu niekoľkých týždňov by mala pri autoumyvárke vzniknúť protihluková stena, ako aj zeleň, ktorú je investor povinný vysadiť do konca septembra tohto roka.

“Ja sa tomu nebránim, ale všetko chce čas. Prizval som k umyvárke znalca, ktorý nameral hlučnosť celého zariadenia. Rozprávali sme sa aj o tom, ako by sme celú hlučnosť eliminovali, aby boli všetci obyvatelia bytovky na Štefánikovej spokojní,” ubezpečil obyvateľov Samuel Lehotský, investor projektu, ktorý chce celú situáciu vyriešiť už v najbližších týždňoch.

"O desať dní bude na stavebnom úrade projekt na výstavbu protihlukovej steny, ktorá by mohla byť zhruba o necelé tri mesiace na svojom mieste,” dodal investor.

Nová autoumyváreň na Jánošikovom nábreží trápi obyteľov: Prekáža im silný hluk
4
Galéria
Foto: Tomáš Batiz
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM