Tomáš Batiz Správy

Liptov môže súperiť s alpskými strediskami: Nádejou sú nové letecké linky

Blížiaca sa zima sa začína pozitívne vyvíjať pre liptovských hotelierov. Nová letecká linka dopraví pod Tatry turistov z Británie a Pobaltia.

Ilustračný obrázok k článku Liptov môže súperiť s alpskými strediskami: Nádejou sú nové letecké linky
Zdroj: TASR

V nadchádzajúcej zimnej sezóne bude medzi Popradom a Londýnom lietať trikrát týždenne letecká spoločnosť WizzAir, lotyšský národný letecký dopravca airBaltic zas spojí Tatry s Pobaltím. Po veľkom prínose linky medzi Tel Avivom a Popradom očakávajú od týchto spojení nemálo aj Liptáci.

„Našimi ťažiskovými trhmi stále zostávajú domáci Slováci a susedia v Poľsku a Česku. Musíme však pracovať aj na iných trhoch, ktoré majú perspektívu. Briti aj Lotyši to majú autami veľmi ďaleko a preto za zimnou dovolenkou často lietajú. Keď im dokážeme ponúknuť dobrú alternatívu proti alpským strediskám, tak máme veľkú šancu uspieť,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Ján Blcháč.

Potencionálny rast

Podľa riaditeľky OOCR Región Liptov Dariny Bartkovej zatiaľ nie je podiel dovolenkárov prichádzajúcich na Liptov lietadlami veľký, ale možno predpokladať potenciál rastu. „Na britských ostrovoch a tiež v Pobaltí realizujeme podporné kampane, tak veríme že dovolenkári z týchto krajín budú na našich svahoch stále početnejší. Ich bonusom oproti bežnej klientele je totiž nielen to, že si doprajú okrem základných služieb aj tie doplnkové, ale aj to, že aktívne využívajú služby požičovní výstroja aj lyžiarske školy,“ skonštatovala.

Veľkú nádej dala hotelierom letecká linka Tel Aviv – Poprad, ktorou v lete priletelo približne 1500 dovolenkárov. „Niektorí naši ubytovatelia potvrdili až 500-percentný nárast dovolenkárov z Izraela a vo vybraných hoteloch, najmä v Jasnej, počas celého leta prevládala práve táto klientela,“ doplnila Bartková.

Pobaltské krajiny

Obidve linky podľa Blcháča už v minulosti úspešne dovážali za lyžovačkou do našich hôr Britov a Lotyšov. Nízkonákladový letecký dopravca z Maďarska WizzAir podľa letového plánu pokračuje v celoročnej prevádzke aj počas zimy, a to s tromi letmi týždenne v stredu, piatok a v nedeľu. Lietadlo airBaltic poletí do Tatier v termíne 17. 12. 2016 až 11. 3. 2017 každú sobotu. „Pri tejto linke sa dá očakávať aj napojenie s prestupom na ďalšie pobaltské krajiny, Moskvu aj severské krajiny, keďže lotyšská Riga má dobré letecké napojenia,“ vyjadril sa predseda predstavenstva OOCR Región Liptov.

Za mimoriadne pozitívnu reklamu považujú Liptáci vlaňajšiu zimnú sezónu, kedy stredisko v Jasnej hostilo Svetový pohár v alpskom lyžovaní žien. Odhadovaný mediálny zásah všetkých televízií, ktoré vysielali prenosy z Jasnej predstavuje 13,2 milióna divákov.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM