Kultúra

Ochranári sprístupnili vynovené múzeum: Teraz je na rade expozícia

Rozsiahla rekonštrukcia vzácnej historickej budovy v centre L. Mikuláša, sídla Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva, má už hotovú stavebnú časť. Nákladný viac ako trojročný projekt za 9,5 mil. eur skompletizuje v nasledujúcich mesiacoch inštalovanie expozícií do vynovených interiérov.

Ilustračný obrázok k článku Ochranári sprístupnili vynovené múzeum: Teraz je na rade expozícia
Foto: Slávka Kellová

„Naším pôvodným zámerom bola len oprava chátrajúceho podkrovia, no keď nás odborníci utvrdili, že sa to nedá spraviť bez komplexnej rekonštrukcie celej budovy, tak sme sa rozhodli do nej pustiť. Už máme pripravenú projektovú dokumentáciu rozsiahlej rekonštrukcie našich expozícií, aby sme v nich mohli o rok privítať návštevníkov,“ spresnila pre TASR riaditeľka SMOPaJ Dana Šubová.

Význam tejto investície zdôraznil aj štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Ján Ilavský. „Reprezentatívny objekt môže na vysokej úrovni prezentovať našu ochranu prírody a jaskyniarstvo. Otvárajú sa nielen obrovské možnosti na inštalovanie špičkových expozícií, ktoré prilákajú širokú verejnosť, ale aj na environmentálne vzdelávanie a osvetovú činnosť,“ skonštatoval.

„Samozrejme, bola to pre nás jedinečná výzva nájsť čo najdokonalejší súlad medzi historickou podstatou tejto budovy a potrebou jej technickej modernizácie. Teší ma, že sme mohli využiť na slovenské pomery veľmi kvalitné materiály a technológie,“ dodal spoluautor architektonického projektu Stanislav Barényi. Novovybudovanou dominantou je panoramatická rozhľadňa týčiaca sa na streche.

Pre verejnosť múzeum otvorí svoje priestory v piatok 27. júna.

09. jún 2014: Otvorenie Múzea ochrany prírody a jaskyniarstva
11
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM