Slávka Kellová Rôzne

Od budúceho roka sa má na Slovensku zaviesť superhrubá mzda

Od začiatku budúceho roka by sa mala na Slovensku zaviesť superhrubá mzda. Na štvrtkovej tlačovej besede to oznámil minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál.

„Zamestnanci budú mať po Novom roku navýšenú svoju hrubú mzdu o doterajšie odvody, ktoré platí zamestnávateľ,“ povedal. Odvody sa pritom budú podľa nových pravidiel platiť zo superhrubej mzdy, pričom odvádzať ich bude do poisťovní za zamestnanca aj naďalej zamestnávateľ. „Toto riešenie nezaťaží nejakými povinnosťami samotných zamestnancov,“ zdôraznil Mihál. Týmto spôsobom sa podľa neho sprehľadní daňový a odvodový systém a stane sa zrozumiteľnejším aj pre laikov.

Na prepočítanie súčasnej výšky mzdy budú mať zamestnávatelia podľa ministerstva práce k dispozícii tri rôzne spôsoby. Spôsob, ktorý nakoniec použijú, si zvolia podľa typu pracovného pomeru a podľa výšky mzdy. Pri súkromnom type pracovného pomeru si zamestnávateľ bude môcť vybrať, či zamestnancovi s nízkou mzdou prepočíta príjem jednoduchým, ale menej presným spôsobom tak, že súčasnú mzdu vynásobí koeficientom 1,344. Druhý, presnejší, tzv. statusový spôsob podľa rezortu práce zohľadňuje, či je zamestnanec napríklad pracujúcim starobným alebo invalidným dôchodcom a platí nižšie odvody. „Prvý spôsob je jednoduchší, ale pre zamestnávateľa drahší. Zamestnanec však na ňom môže získať. Druhý je prácnejší, ale presnejší,“ objasnilo ministerstvo.

Zamestnancom s mzdou nad 1,5-násobok priemernej mzdy sa má zárobok prepočítavať podľa vzorca, ktorý zohľadňuje súčet pôvodnej mzdy a poistného firmy. Samostatný vzorec podľa rezortu potrebujú preto, lebo v súčasnosti neplatia odvody z celej svojej hrubej mzdy, ale len z časti vzhľadom na existenciu odvodového stropu. „Ak by sa u nich uplatňoval prepočet podľa koeficientov z celej hrubej mzdy, výsledok by bol nadhodnotený,“ upozorňuje ministerstvo.

Pri verejnom type pracovnoprávneho vzťahu zamestnávatelia nebudú mať možnosť vybrať si

„Budú musieť prepočítať mzdy najpresnejšie, teda podľa statusového koeficientu, so zohľadnením zákonných nárokov,“ uvádza rezort. Pokiaľ plat určujú tabuľky, tie sa vydajú nové už s prepočítanými sadzbami. Na to, aby zamestnávatelia prepočítali mzdy včas a správne, budú dohliadať inšpektoráty práce spolu s daňovými úradmi intenzívnejšími kontrolami. „Pokiaľ odhalia na strane zamestnávateľa nedostatky, môžu mu uložiť pokutu od 1 000 do 100 tisíc eur,“ tvrdí rezort.

Zamestnanecká prémia sa zruší, zanikne aj milionárska daň

Keďže sa podľa ministerstva zjednotia vymeriavacie základy, zamestnanecká prémia stráca svoj význam, nakoľko daňovo-odvodové zaťaženie dotknutých príjmových skupín sa má znížiť. Preto sa zamestnanecká prémia zruší. „Zanikne aj milionárska daň, čo vylepší rodinný rozpočet približne 85-tisíc zamestnancov a zhruba 7-tisíc podnikateľov a SZČO. Sprehľadní sa tým výpočet nezdaniteľných častí základu dane, ale sa aj zjednoduší celý daňovo – odvodový systém,“ uviedlo ministerstvo práce.

Obmedziť sa má nezdaniteľná časť základu dane na manželku, resp. manžela, a to na 18-násobok životného minima. „Uplatniť si ju bude možné len vtedy, ak sa takáto osoba stará o nezaopatrené dieťa,“ skonštatoval rezort práce. Na túto výhodu už nebudú mať nárok ľudia, ktorí sa nestarajú o deti a ani nie sú ekonomicky aktívni, napríklad ženy v domácnosti.

zdroj, foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM