Slávka Kellová Rôzne

Od dnes bude na cestách opäť viac policajných hliadok

Polícia neustále vyvíja aktivity smerujúce k zníženiu počtu dopravných nehôd s úmyslom chrániť životy, zdravie a majetok občanov. Od dnes (28. februára 2011) bude na cestách opäť viac policajných hliadok a preventívnych akcií. Počas celého týždňa zvý

U vodičov sa policajti zamerajú na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky v súvislosti s chodcami v okolí priechodov pre chodcov. Nekompromisne budú pristupovať k vodičom, ktorý prekročia rýchlosť najmä na frekventovaných úsekoch, ako aj za jazdu pod vplyvom alkoholu a iných návykových látok.

U cyklistov sa policajti zamerajú na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky nemotorovými účastníkmi. Dôraz budú klásť na vybavenie bicyklov, používanie ochranných prilieb a reflexných prvkov, ako aj reflexných bezpečnostných odevov za zníženej viditeľnosti.

V prípade chodcov sa policajti zamerajú na používanie priechodov pre chodcov a používanie reflexných prvkov. Policajti zvýšia dohľad na miestach častého pohybu chodcov v mestských častiach, zastávkach mestskej hromadnej dopravy, pri školách, kultúrnych a spoločenských objektoch najmä v čase dopravných špičiek.

Policajný zbor od začiatku tohto roka k dnešnému dňu eviduje 2 374 dopravných nehôd, pri ktorých bolo usmrtených 41 osôb, ťažko zranených 111 osôb a ľahko sa zranilo 745 osôb. Tieto štatistické ukazovatele sú historicky najnižšie s porovnateľnými obdobiami od roku 1993, teda od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. V roku 2010 v porovna­teľnom období polícia zaznamenala 3 414 (rozdiel – 1040) dopravných nehôd, pri ktorých bolo usmrtených 52 (rozdiel – 11) osôb, 184 (rozdiel – 73) osôb sa zranilo ťažko a 882 (rozdiel – 137) utrpelo ľahké zranenie.

„So životom sa nesmie hazardovať a účastníci cestnej premávky si musia uvedomiť, že porušenie predpisov nie je o pokutách, ale o ľudských životoch,“ povedal viceprezident Policajného zboru plk. JUDr. Ľubomír Ábel.

zdroj: KRPZ SR foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM