Andrea Mesarčíková Rôzne

Okolie pamätníka Martina Rázusa prejde čoskoro obnovou

Okolie pamätníka spisovateľa, politika a evanjelického kňaza, liptovskomikulášskeho rodáka Martina Rázusa, prejde počas najbližších týždňov nevyhnutnými úpravami.

Dohodli sa na tom počas dnešného pracovného stretnutia priamo pri pamätníku v parku pred Mestským úradom predstavitelia Spolku Martina Rázusa a tamojšej radnice.
„Pamätník má znázorňovať knižnú väzbu, no mnohí okoloidúci sa často pýtajú, či je to ozaj tak. Navyše pri pamätníku citeľne chýba vhodné miesto na položenie kvetov a vencov,“ skonštatoval predseda Spolku Martina Rázusa a zároveň miestny evanjelický farár Vladimír Ferenčík.
Podľa primátora Jána Blcháča bude výsledkom spomínaných úprav pamätníka aj doplnenie absentujúcich informácií o významnom slovenskom dejateľovi. „Naším spoločným záujmom je, aby sa domáci i zahraniční návštevníci, ktorí sa pristavia na tomto mieste, dozvedeli čo najviac o osobnosti Martina Rázusa i o základnej idei tohto pamätníka,“ zdôraznil trvalý postoj mesta udržiavať a rozvíjať historické a kultúrne hodnoty.
Úpravy približne päť rokov existujúceho pamätníka a jeho okolia by chceli stihnúť do 17. septembra, keď sa v Liptovskom Mikuláši uskutoční vedecká konferencia pod názvom Sláva šľachetným, venovaná viacerým významným historickým osobnostiam kultúrneho a spoločenského života. „Je to síce trochu šibeničný termín, ale je časovo realizovateľný,“ ubezpečil spoluautor pamätníka Stanislav Barényi.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM