Tomáš Batiz Vodný slalom

Olympiádu v Tokiu preložili: Takto reagovali vodní slalomári Grigar a Slafkovský

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v utorok oficiálne rozhodol o odložení olympijských hier v Tokiu na rok 2021. Prečítajte si reakciu mikulášskych vodných slalomárov Jakuba Grigara a Alexandra Slafkovského.

Ilustračný obrázok k článku Olympiádu v Tokiu preložili: Takto reagovali vodní slalomári Grigar a Slafkovský
Zdroj: TASR

Dôvod je pandémia nového koronavírusu. Najväčšie športové podujatie sa malo pôvodne konať od 24. júla do 9. augusta 2020.

Oficiálne potvrdenie prišlo len krátko po tom, ako odloženie navrhlo hostiteľské Japonsko. Predseda vlády Šinzo Abe po telefonickom rozhovore s prezidentom MOV Thomasom Bachom zdôraznil, že pre pandémiu nového koronavírusu nehrozí úplné zrušenie podujatia. Podľa Abeho by sa mali OH uskutočniť najneskôr v lete 2021 ako dôkaz víťazstva sveta nad koronavírusom.

„Navrhol som, aby sme ich odložili približne o rok. Prezident Bach stopercentne súhlasil,“ citovala Abeho agentúra AFP. V Tokiu sa malo predstaviť viac ako 11.000 športovcov z 206 krajín sveta, ktorí mali súťažiť v 33 športoch a 50 disciplínach.

  • Alexander Slafkovský, vodný slalomár: „Už som sa na to psychicky pripravoval, otázka bola, kedy to oficiálne odložia. Z môjho pohľadu budeme mať aspoň o to viac času na prípravu. Určite to bolo správne rozhodnutie, nebolo by to fér a bolo by tam riziko pre zdravie ľudí.“
  • Jakub Grigar, vodný slalomár: „Myslím si, že situácia je veľmi vážna, vírus sa poriadne rozšíril, takže je to správne rozhodnutie. Navyše, veľa tímov sa vyjadrilo, že nechce vystaviť športovcov a ich rodiny takému riziku a nepošle ich do Tokia. To by bola veľká škoda a koniec koncov, je to v pohode, keď sa to odloží o rok.“
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM