Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Opustená budova školy v našom kraji: V pláne sú triedy s virtuálnou realitou!

Zdá sa, že tu svitá na lepšie časy. Známa budova v areáli fungujúcej školy nájde zrejme nové využitie. A nie len tak hocaké.

Ilustračný obrázok k článku Opustená budova školy v našom kraji: V pláne sú  triedy s virtuálnou realitou!
3
Galéria

V stredu 10. januára Žiline podpísali predsedníčka ŽSK Erika Jurinová a Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), Memorandum o spolupráci. Informácie poskytol hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Ako uviedol, zúčastnené strany plánujú vytvoriť v priestoroch Strednej odbornej školy dopravnej Martin Priekopa Centrum odborného vzdelávania pre potreby odborného doškoľovania a vyučovania súčasných i budúcich pracovníkov železníc.

„Centrum bude na náklady ZSSK zmodernizované a vybavené modernými technológiami potrebnými pre vzdelávania v oblasti osobnej koľajovej dopravy a neskôr aj aplikáciami využívajúcimi virtuálnu realitu pri jej prevádzke,“ doplnil Kováč.

Ďalej tiež informoval o zámere ZSSK spolupracovať so strednými a vysokými školami technického zamerania a pracovať na výskume i vývoji nových didaktických pomôcok potrebných pre vyučovanie. „ZSSK predpokladá, že zriadenie centra posilní záujem študentov o vzdelanie v rezorte železničnej osobnej dopravy, napríklad pre profesie rušňovodič, vlakvedúci či elektromechanik,“ upresnil hovorca ZSSK.

Generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký považuje vzdelávanie a výchovu nových zamestnacov železníc za kľúčovú. "Hoci v súčasnosti, aj vďaka minuloročnému zvyšovaniu platov a ďalším ponúkaným zamestnaneckým výhodám, zatiaľ problém s odbornými profesiami nemáme, očakávaný odchod silných populačných ročníkov do dôchodku, otvorené hranice a silná konkurencia nás nesmú zaskočiť,“ povedal Hlubocký.

Podľa županky Eriky Jurinovej je vzájomná spolupráca na všetkých úrovniach nevyhnutná pre lepší život v kraji. „Sme veľmi radi, že práve Žilinský kraj sa stáva lídrom vo vzdelávaní a aj takýmto spôsobom môžeme prispieť k vyššej zamestnanosti. Verím, že táto spolupráca bude obojstranne prospešná, tak pre ZSSK ako aj pre našu strednú školu a jej študentov a pedagógov,“ konštatovala E. Jurinová.

Podľa Tomáša Kováča by mala v budúcnosti spolupráca národného dopravcu a samosprávneho kraja prerásť aj do konkrétnych projektov v odbornom vzdelávaní stredoškolskej mládeže v Žilinskom kraji v novom študijnom odbore so zameraním na výchovu mladých rušňovodičov. ZSSK plánuje umožniť využívanie inovatívnych technológií aj študentom Strednej odbornej školy dopravnej Martin Priekopa, ktorá sa špecializuje i na železničiarske odbory.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM