Tomáš Batiz Rôzne

Oslavy 70. výročia folklórneho súboru Liptov: Čo všetko sa chystá?

Históriu Folklórneho súboru Liptov si pripomenú na oslavách 70. výročia. Organizátori nepodcenili prípravu a pre všetkých návštevníkov si pripravili zaujímavý náhľad do minulosti.

Ilustračný obrázok k článku Oslavy 70. výročia folklórneho súboru Liptov: Čo všetko sa chystá?
Zdroj: Dnes24.sk

Vový videodokument o súbore, krst nového CD a spev i hudbu ponúkne výstava 70 podôb jari v obraze, piesni a kroji. Vernisáž je na programe dnes popoludní v Synagóge v Ružomberku a je prvým zo série podujatí pri príležitosti osláv 70. výročia vzniku FS Liptov.

Kroje z obcí

Ako informoval riaditeľ a choreograf súboru Igor Littva, výstava dokumentuje ľudové kroje najmä z tých obcí, ktorým sa súbor venoval v poslednom desaťročí. „Na vernisáži sa bude premietať prvý dokumentárny film o FS Liptov, ktorý pokrstí primátor Ružomberka Igor Čombor. Speváčka ľudových piesní Anna Hulejová pokrstí najnovšie CD súboru a riaditeľ Liptovského múzea v Ružomberku Martin Krupa bude krstným otcom brožovanej publikácie o súbore zachytávajúcej najmä posledné desaťročie jeho činnosti. Súčasťou vernisáže bude hudobný koncert ľudovej hudby súboru a speváckej skupiny Čriepky,“ priblížil Littva s tým, že záštitu nad podujatím prevzali minister kultúry SR Marek Maďarič, predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár a ružomberský primátor Igor Čombor.

Vyvrcholením galaprogram

Výstava 70 podôb jari v obraze, piesni a kroji bude pre verejnosť otvorená vždy v stredu a v piatok od 14.00 do 17.00 h. Oslavy sedemdesiatin súboru Liptov budú pokračovať o mesiac 17. novembra koncertom pre Liptákov. O deň neskôr pripravil súbor výchovné koncerty pre školy a oslavy sedemdesiatin vyvrcholia večerným galaprogramom pre pozvaných hostí a bývalých členov súboru.

Folklórny súbor Liptov vznikol hneď v povojnovom období a podľa Littvu je asi najstarším folklórnym súborom na Slovensku, dokonca vznikol skôr ako profesionálne súbory SĽUK či Lúčnica. Najmä po príchode Vojtecha Littvu v roku 1962 sa vyprofiloval na spracovávanie ľudovej kultúry dolného Liptova a bol prvým slovenským súborom, ktorý začal spracovávať robotnícky a remeselnícky folklór. Súbor má momentálne v hudobnej, tanečnej a speváckej zložke okolo 50 členov. V roku 2003 vznikol pri Liptove detský folklórny súbor Liptáčik. V roku 2008 založil Igor Littva Základnú umeleckú školu ľudového tanca, ktorá vychováva nielen folklórnych tanečníkov, ale aj spevákov a muzikantov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM