Tomáš Batiz Správy

Palec hore pre dobrovoľníkov: V Malužinej vysadili niekoľko tisíc nových stromčekov, FOTO

Dobrovoľníci vysadili v Nízkych Tatrách niekoľko tisíc nových stromčekov. V danej oblasti tak pribudli smreky, jedle, borovice, buky a jasene.

Ilustračný obrázok k článku Palec hore pre dobrovoľníkov: V Malužinej vysadili niekoľko tisíc nových stromčekov, FOTO
Zdroj: TASR

Početná partia dobrovoľníkov vysadila vo štvrtok dopoludnia v jednej z dolín Nízkych Tatier, situovanej neďaleko liptovskej obce Malužiná, 8000 nových stromčekov. V lokalite, ktorá bola pred časom postihnutá vetrovou kalamitou pribudli nové jedle, smreky, borovice, buk, jaseň či javor.

V minulosti sa na tomto území vyskytoval v drvivej miere smrek. „Momentálne prebieha kombinovaná výsadba. Drevnú skladbu dopĺňame o ďalšie dreviny. Zložitá drevná skladba je dôležitá najmä v ohľade na to, že do budúcna predpokladáme možné klimatické zmeny,“ uviedol riaditeľ Odštepného závodu Lesy SR Liptovský Hrádok Ján Vrbenský.

Závod má najväčšiu výmeru štátnej pôdy v rámci všetkých 23 závodov Lesov SR – takmer 60.000 hektárov. Na jeho území sa nachádza najväčší chránený poľovný revír v rámci Slovenska. „Domnievame sa, že na základe toho, že čoraz častejšie vznikajú veľké vetrové a kôrovcové kalamity a mení sa charakter celého prostredia, je nevyhnutné revitalizovať túto krajinu. Po vyťažení drevnej hmoty sa treba následne postarať o zalesnenie takýchto voľných plôch,“ dodal.

„Je to vždy tragédia, keď vietor sfúkne veľké plochy porastov. Keď je drevo na zemi, nemá z neho osoh nikto – ani spoločnosť, ani drevársky priemysel, ani verejnosť,“ zdôraznil generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Marián Staník

Slovensko patrí medzi krajiny s najväčšou lesnatosťou v rámci Európskej únie – 41 percent z jeho územia tvoria lesné porasty. Od roku 1920 vzrástla plocha lesov o 300.000 hektárov. Na Slovensku sa ročne vyťaží zhruba 9 miliónov metrov kubických drevnej hmoty a pribudne približne 12 miliónov metrov kubických lesa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM