Slávka Kellová Kultúra

Pamätáte si túto budovu? Takto kedysi vyzerala Hollého ulica

Centrum Liptovského Mikuláša prešlo za posledné desaťročia mnohými zmenami. To platí aj pre Hollého ulicu, ktorá je dnes centrom kultúry. V minulosti to však bola skôr priemyselná časť mesta.

Ilustračný obrázok k článku Pamätáte si túto budovu? Takto kedysi vyzerala Hollého ulica
Foto: Slávka Kellová

Začiatkom 80. rokov 20. storočia sa výrazne začal meniť ráz Hollého ulice. Kým dnes je ľavá strana cesty prakticky nezastavaná, v minulosti tomu tak nebolo. V jej blízkosti stál rad budov, medzi ktorými sa týčila židovská ľudová škola. Postavili ju pred židovskou synagógou na mieste terajšieho parkoviska. Po roku 1945 tu bola učňovská škola. Budovu asanovali pri výstavbe Domu kultúry zrejme v roku 1983, pretože fotodokumentácia dokazuje, že v januári 1984 už stála hrubá stavba budúceho kultúrneho stánku. Vtedajší Dom kultúry ROH slávnostne otvorili 9. januára 1986. Židovskú školu navštevoval aj významný mikulášsky rodák Pavol Strauss.

Na mieste dnešného kultúrneho stánku alebo Posádkového domu armády (PDA), postavili v roku 1941 Továreň na obuv Františka Krála. „Bola to moderná fabrika, ktorú Král, rodák z Bobrovca, vybudoval zo starej garbiarne. K pôvodnej budove pristavil moderné výrobné priestory. Na poschodí postavil byty pre svojich robotníkov. Fabrika bola v roku 1948 znárodnená,“ približuje detaily o fabrike historička Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši Iveta Blažeková. Písomnosti sa však rôznia v tom, či stála viac na mieste domu Kultúry alebo PDA. „Podľa letáku zo 40. rokov 20. storočia vyrábal koženú a súkennú pracovnú, vychádzkovú a športovú obuv ako čižmy, sandále, cvičky, papuče či kapce. Výrobky boli známe pod značkou „Král“ a „Hana“,“ dodáva Iveta Blažeková.

Fotografií Hollého ulice v jej pôvodnej podobe sa veľa nezachovalo. Do archívov Múzea Janka Kráľa sa dostali len zverejnené pohľady na výstavbu Domu kultúry, židovskú ľudovú školu či výstavbu PDA. Ak máte vy vo svojich albumoch aspoň okrajový pohľad na túto časť mesta, alebo fotografie, ktoré zachytávajú už neexistujúce súčasti Liptovského Mikuláša, podeľte sa aj s nami. :) Spoločne si tak zaspomíname na naše „staré“ mestečko a Múzeum Janka Kráľa tak na dlhé roky zachová našu históriu.

Foto: Múzeum Janka Kráľa

Hollého ulica
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM