Slávka Kellová Rôzne

Pamätník nad mestom je zrekonštruovaný

Pamätník vojnového cintorína Háj Nicovô za ostatné tri mesiace zrekonštruovali za 20-tisíc eur.

Mesto zabezpečilo umelecko-remeselné práce na centrálnom obelisku a potrebnú výmenu obkladu. Vrchnú bronzovú časť pamätníka zakonzervovali a zaplombovali pylón nemrznúcimi zmesami.

„Zub času nahlodal pamätník. Vznikali v ňom škáry, ktoré vplyvom počasia, dažďa a mrazov spôsobili postupné rozpadávanie kamenných obkladov. Takouto rekonštrukciou od svojho vzniku ešte pamätník neprešiel. Komplexné zásahy sa na ňom nerobili 50 rokov,“ informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková .

Išlo o združené financie z viacerých zdrojov od radnice či ministerstva kultúry. „Urobili sme len základnú rekonštrukciu. Pripravujeme projekt na získanie peňazí na ďalšiu etapu obnovy. Poškodené sú totiž aj vrchné terasy a opraviť treba kamenné zábradlie,“ doplnila.

Pamätník vznikol v roku 1961 a následne bol dobudovaný celý areál. „Je jedinečnou národno-historickou pamiatkou a to nielen v rámci regiónu Liptova, ale aj Slovenska. Výnimočný je svojím umiestnením, veľkosťou, monumentalitou či architektonicko-urbanistickým a krajinárskym riešením,“ dodal Peter Kulašík z ružomberského pamiatkového úradu.

zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM