Správy

Pandémia v ružomberskej nemocnici najviac zasiahla chirurgické odbory: Koľko sa čaká na kĺb?

Pandémia ochorenia COVID-19 v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) v Ružomberku najviac zasiahla chirurgické odbory, ktoré zaznamenali pokles operačných výkonov takmer o 80 percent.

Ilustračný obrázok k článku Pandémia v ružomberskej nemocnici najviac zasiahla chirurgické odbory: Koľko sa čaká na kĺb?
Zdroj: TASR/AP

Na náhrady veľkých kĺbov je aktuálna čakacia lehota osem až desať mesiacov, na ostatné ortopedické výkony štyri až šesť týždňov. Informácie poskytla hovorkyňa nemocnice Petra Dišková.

Na klinike otorinolaryngológie sa čakacie lehoty v závislosti od typu výkonu pohybujú od šiestich do 12 mesiacov. „V prípade neurochirurgických a stomatologických operačných výkonov je čakacia doba takmer pol roka. Na plánovaný benígny zákrok na klinike chirurgie je čakacia doba dva mesiace a malígne zákroky sa snažíme robiť v čo najkratšej dobe jeden až tri týždne,“ priblížila Dišková.

Ako dodala, mnohé oddelenia, vzhľadom na charakteristiku ich práce, výrazný pokles výkonov nezaznamenali. Príkladom je klinika radiačnej a klinickej onkológie, kde bola počas prvej vlny pandémie obmedzená iba prevádzka pracoviska nenádorovej rádioterapie.

Ostatné pracoviská tejto kliniky – vrátane lôžkovej časti – však pracovali bez obmedzenia, keďže onkologická liečba patrí medzi neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Druhá vlna pandémie chod kliniky neovplyvnila. Rovnako to bolo na Očnej klinike, kde sa 90 percent výkonov robí v lokálnej anestézii a o prípadný odklad termínu operácie žiadali zväčša samotní pacienti, ktorí sa obávali ochorenia COVID-19,“ uviedla hovorkyňa nemocnice.

Akútnu zdravotnú starostlivosť poskytovala vojenská nemocnica v období pandémie nepretržite.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM