Tomáš Batiz Rôzne

Park slovenských pamiatok na Liptove za veľké peniaze: Tipnite si najťažší model! FOTO

V obci Liptovský Ján, ktorá sa nachádza neďaleko Liptovského Mikuláša, vznikla zaujímavá nová turistická atrakcia. Na jednom mieste môžete vidieť Bojnický zámok, alebo aj hrad Strečno.

Ilustračný obrázok k článku Park slovenských pamiatok na Liptove za veľké peniaze: Tipnite si najťažší model! FOTO
Zdroj: TASR

V turisticky atraktívnej Jánskej doline otvorili novú atrakciu – tematický park zmenšených modelov slovenských kultúrnych pamiatok Mini Slovensko, o ktorom sme vás už informovali. Areál 13 minimodelov radníc, kostolov, hradov či zámkov vyrástol na takmer hektárových nevyužívaných pozemkoch za hotelom Ďumbier. V krátkom čase pribudne ďalších sedem miniatúr, cieľom je postaviť park až s 30 modelmi.

Zmenšeniny sú vernými kópiami a použité sú autentické materiály. Bojnický zámok je najväčší, zároveň si vyžiadal najviac odpracovaných hodín, až 5600. Najťažším modelom je 620 kilogramov vážiaci hrad Strečno.

Vysoká hodnota modelov

Návštevníci si môžu rekonštrukcie slovenských pamiatok pozrieť za primerané ceny, zľavy budú mať deti, študenti, dôchodcovia i zdravotne ťažko postihnuté osoby. „Náklady na prípravu parku sú enormne veľké. Modely majú hodnotu približne 90.000 eur, vybudovanie si vyžiadalo približne 50.000 eur a takisto prevádzka je nákladná, ročne to odhadujeme na 85.000. Financujeme to z vlastných zdrojov a tiež sme si zobrali úver,“ vysvetlil Fischer. Park bude otvorený denne od 09.00 do 17.00 h.

Stavili na istotu

Výber lokality pre park Mini Slovensko nebol náhodný. „Hľadali sme lokalitu, ktorá je veľmi navštevovaná, pretože jediný spôsob financovania bude vstupné. Išli sme do regiónu, kde nás vítajú a snažia sa nám vo všetkom pomôcť,“ doplnil Milan Baraník z občianskeho združenia Mini Slovensko.

FOTO: Mini Slovensko v Liptovskom Jáne
4
Galéria
Zdroj: Mini Slovensko ASKP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM