Slávka Kellová Krimi

Pátranie po nezvestných deťoch na Slovensku

Dnešný deň je oficiálne vyhlásený za Medzinárodný deň nezvestných detí. Európske krajiny si ho pripomínajú už od roku 2002.

Nezvestným dieťaťom je dieťa, u ktorého nie je známe miesto pobytu, nie je páchateľom trestného činu a jeho nezvestnosť bola nahlásená na polícii. Za posledných päť rokov eviduje slovenská polícia v priemere 1 400 nezvestných detí ročne. Úspešnosť vypátrania je viac ako 94 percent a viac ako 75 percent nezvestných osôb je vypátraných do jedného týždňa. V tomto roku eviduje polícia už 917 nezvestných detí (264 detí vo veku do 15 rokov, 653 detí vo veku od 15 do 18 rokov), z toho je vypátraných 829. Po 88 deťoch sa stále pátra.

Čo v prípade ak máte obavy zo straty vášho dieťaťa?

V prvom rade je potrebné preveriť všetkých známych a prehľadať všetky miesta, kde by sa dieťa mohlo nachádzať. Ak má súkromné pátranie negatívny výsledok je potrebné zistiť, čo všetko si zobralo so sebou, spomenúť si, čo presne malo na sebe oblečené a nájsť jeho najaktuálnejšiu fotografiu. Čo najrýchlejšie treba oznámiť nezvestnosť na najbližšom útvare Policajného zboru. Na Slovensku neexistuje žiadny časový úsek, ktorý by vymedzoval, kedy sa od zmiznutia začína pátranie. Polícia začína pátranie ihneď po nahlásení. Nezabúdajte, že pri malých alebo chorých deťoch, ktoré sú závislé od liekov je každá minúta drahá.

Prvotné kroky polície

Polícia ako prvé vypočuje oznamovateľa nezvestnosti. Je dôležité mať pripravené základné informácie o nezvestnom dieťati. Dôležité je všetko. Najmä aktuálna fotografia, popis oblečenia, informácie o možných okolnostiach vzniku nezvestnosti. Často sa stáva, že rodičia zataja hádku s dieťaťom, v takýchto situáciách je však potrebná každá informácia. Oznamovateľ musí políciu informovať o tom, že dieťa je choré, ak pravidelne užíva nejaké pre jeho zdravie dôležité lieky, alebo trpí nejakou poruchou. Najčastejšími príčinami nezvestnosti detí je hľadanie dobrodružstva, problémy v škole a tým obava pred rodičmi, konflikty v rodine. Ojedinele ide o prípady detí ako obetí násilných trestných činov alebo nešťastnej náhody. U tých starších je často lákadlom práca a zárobok v zahraničí.

Polícia okamžite začne pátranie, vyrozumie všetky policajné hliadky v teréne a pripraví podmienky na zahájenie pátracej akcie. Záleží od konkrétnych okolností, koľko policajtov je hneď zapojených do pátrania, či sú k pátraniu privolaní psovodi alebo použitý vrtuľník. Polícia taktiež zaeviduje pátranie v informačnom systéme PATROS. Touto cestou sa automaticky dostáva informácia o nezvestnosti dieťaťa do všetkých krajín Schengenského priestoru.

Policajný zbor je oprávnený pri pátraní po nezvestnej osobe písomne požiadať od prevádzkovateľa telekomunikačných sietí, s predchádzajúcim súhlasom príbuzného, o lokalizáciu mobilného telefónu. Písomnej žiadosti polície sú operátori povinní bezodkladne vyhovieť. Polícia pátra po osobách 20 rokov, ak sa počas tohto časového obdobia osoba nenájde, prípadne sa nezistia iné skutočnosti, pátranie je ukončené.

zdroj: KR PZ foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM