Tomáš Batiz Správy

Pekný počin Liptákov: Dobrovoľníci stavajú nechceným zvieratám nový domov

Opustené psy v Liptovskom Mikuláši dostanú nový domov. V priemyselnej zóne v Okoličnom neďaleko diaľnice vzniká nová karanténna stanica.

Ilustračný obrázok k článku Pekný počin Liptákov: Dobrovoľníci stavajú nechceným zvieratám nový domov
Zdroj: TASR

Novú stanicu budujú dobrovoľníci z občianskeho združenia (OZ) Očami psa, ktoré sa stará o nechcené psy na území mesta. Pozemok s rozlohou takmer 2000 štvorcových metrov im prenajalo mesto Liptovský Mikuláš za symbolickú sumu jedno euro ročne. ***„Nový útulok sme potrebovali najmä kvôli nedostatočnej kapacite a veľkosti terajších priestorov, tak isto aj z dôvodu vypršania nájomnej zmluvy s majiteľom súčasného pozemku,“** vysvetlila predsedníčka OZ Očami psa Jana Dvořáčková.

Tvar pozemku je ideálny

Štvorcový tvar pozemku je podľa nej pre účely vybudovania nového útulku ideálny. Po obvode umiestnia dobrovoľníci koterce a ostatné stavby, ako napríklad mobilný a karanténny dom, sklad, bunku pre šteniatka a mačičky. V strede vybudujú samostatné výbehy pre psy, chceli by minimálne tri. „Pre nás aj pre psíky bude dobrý aj 100-percentný vizuálny kontakt. Z každého miesta útulku budeme môcť počas práce odsledovať správanie zvierat,“ vysvetlila.

Náročné financovanie

Výstavba nového domova pre nechcené zvieratá je finančne veľmi náročná, vyžiada si približne 50.000 eur. „Financujeme to výlučne formou finančných zbierok od ľudí a firiem, sponzorských darov, tak isto sme získali financie od mesta Liptovský Mikuláš formou participatívneho rozpočtu,“ doplnila Dvořáčková s tým, že zdroje OZ sú obmedzené, nový útulok môže preto ktokoľvek finančne podporiť prevodom na účet. Časť prác vykonávajú dobrovoľníci svojpomocne formou brigád, väčšinu však musia odborne vykonať firmy.

Chcú to stihnúť do mrazov

Pôvodne sa chceli do nových priestorov sťahovať už na jeseň, no práce sa predĺžili. „Teraz je pre nás dôležité, aby sme do mrazov stihli mať uložené všetky siete v zemi, teda vodovod, kanalizáciu aj elektrinu, a takisto musíme stihnúť vybudovať betónové platne, na ktoré pôjdu koterce,“ vymenovala. Zvyšné práce môžu podľa jej slov pokračovať aj v zimnom období.

Útulkom v Liptovskom Mikuláši prejde ročne približne 150 zvierat, približne štvrtina z nich sú len zatúlanci, ktorých si majitelia vyzdvihnú. Zvyšok sú nechcené psy, ktorým OZ Očami psa hľadá nový domov. „Psíky sú u nás, až kým si ich niekto neadoptuje, neutrácame ich. Väčšina z nich si nájde nového majiteľa do pár mesiacov, niektorí do roka, máme však aj niekoľko psíkov, ktorí sú už v útulku stálicami. Väčšinou sú to staršie a väčšie psíky, o tie je všeobecne najmenší záujem. Niektoré zo stálic sú s nami už aj štyri roky,“ dodala predsedníčka OZ.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM