Slávka Kellová Rôzne

Po dvoch mesiacoch mesto zmenilo dodávateľa elektriny

Bývalý primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč dnes opätovne podrobil ostrej kritike svojho nástupcu Alexandra Slafkovského za uzatvorenie trojročnej zmluvy na dodávku elektrickej energie. V tejto súvislosti pripomenul, že podľa informácií ekonomick

„Za netransparentné považujem, že o trojročnom kontrakte, ktorý má hodnotu minimálne 500.000 eur, nebolo mestské zastupiteľstvo oficiálne ani len informované, keď už to nebolo treba schvaľovať. Čo sa týka elektronickej aukcie, nechcem spochybňovať túto formu verejnej súťaže, no bola použitá napríklad aj pri predaji platinových sitiek a všetci dobre vieme, ako to napokon celé dopadlo,“ konštatoval Blcháč.

Zároveň vyzval primátora, aby svoje kroky v tejto kauze vysvetlil na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva. „Nielen mňa zaujíma najmä cena, ktorú bude mesto platiť v ďalších dvoch rokoch, lebo v zmluve je konkrétne uvedená len tohtoročná, ktorá sa zdá byť výrazne podhodnotená. Ďalšie obdobie vymedzuje iba nezrozumiteľný vzorec, podľa ktorého sa má cena vypočítať. Mám obavy, že sa môže vyšplhať do astronomických výšok,“ prízvukoval predseda opozičného poslaneckého klubu.

Hovorca liptovskomiku­lášskej radnice Peter Lehotský reagoval, že dodávky elektrickej energie nie sú vôbec ohrozené. „Seriózny partner nám v momente, keď zistil svoje problémy, ponúkol riešenie, ktorého výsledkom je, že všetky záväzky prevzala nástupnícka spoločnosť. Verejné osvetlenie naďalej svieti a mesto má k dispozícii potrebný objem elektrickej energie za úplne rovnakých podmienok. Navyše, v novovzniknutej situácii máme možnosť do dvoch mesiacov od náhradného riešenia odstúpiť,“ vysvetlil.

„Cena v nasledujúcich dvoch rokoch nebude určite tak dramaticky predražená ako v rokoch 2007 až 2010, keď mesto odoberalo elektrickú energiu priamym zadaním bez verejnej súťaže od priameho dodávateľa,“ dodal hovorca s tým, že primátor Slafkovský informoval o uzatvorení príslušnej zmluvy mestské zastupiteľstvo minimálne dvakrát a bola skloňovaná aj pri prerokovávaní kontroly zmluvných vzťahov týkajúcich sa verejného osvetlenia a mestského rozhlasu.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM