Správy

Po viac ako sto rokoch sa stalo neočakávané: Do Liptova sa vrátil bobor

Názvy obcí Bobrovec a Bobrovček sú neklamným znakom toho, že bobor európsky sa v minulosti vyskytoval aj na území Liptova. Najmä zásluhou človeka sa postupne vytratil z našej prírody. Po viac ako sto rokoch objavili tatranskí ochranári prvé znaky svedčiace o jeho návrate na naše územie.

Ilustračný obrázok k článku Po viac ako sto rokoch sa stalo neočakávané: Do Liptova sa vrátil bobor
Zdroj: Dnes24.sk

V polovici 19. storočia človek bobry v Európe takmer úplne vyhubil. V prvých piatich desaťročiach minulého storočia začali postupne osídľovať aj niektoré oblasti Slovenska. Po viac ako sto rokoch sa tak objavili i v Liptove. Po prvýkrát dali o sebe vedieť v liptovskej časti TANAP-u koncom minulého roka. „Upozornili nás na ne dobre známe pobytové znaky v okolí niektorých potokov – obhryzené stromy, trus, stopy, no tiež ich postupné staviteľské úpravy vodných tokov a okolia, ktoré sú pri tomto živočíchovi nezameniteľné,“ priblížil Pavol Lenko zo Správy TANAP-u.

V súčasnosti poznajú ochranári v liptovskej časti TANAP-u dve až tri lokality, kde sa bobry nachádzajú.

„Predpokladáme, že zatiaľ ide len o pár jedincov, tzv. prieskumníkov. Pre ich bezpečnosť nechceme uvádzať presné miesta výskytu,“ zdôraznil ochranár.

Nepriamo im pomohol človek

Bobry žili v minulosti na veľkej časti územia Slovenska. Ich životný priestor je prísne viazaný na vodné prostredie. V posledných rokoch sa začali objavovať aj v takých lokalitách ako Národná prírodná rezervácia (NPR) Velická dolina alebo NPR Bielovodská dolina, pričom sa pravdepodobne jednalo o migráciu, ktorá súvisí s výskytom trvalých vodných plôch ako sú aj tatranské plesá. „Po výstavbe severnej diaľnice D1 Mengusovce – Poprad vzniklo napríklad pri meste Svit niekoľko nových vodných plôch lákajúcich existujúcu lokálnu populáciu bobra žijúcu v predhorí východnej časti Tatier. Smutné však je, že pri takejto migrácii často hynú pod kolesami áut,“ uviedol Pavol Lenko.

Nie sú len škodcami

Ľudia zväčša bobry vnímajú ako živočíchy, ktoré poškodzujú dreviny a majetok. „Jeho výskyt v prírode je však užitočný napríklad z dôvodu protipovodňovej ochrany. V prípade náhlych prívalových dažďov či topenia snehu jeho hrádze spomaľujú a zadržiavajú vodu v krajine. Je užitočný aj pre brehové porasty, ktoré sa jeho činnosťou vždy rýchlo obnovujú a regenerujú. Vznikom nových vodných plôch bobor prispieva k vzostupu rastlinných a živočíšnych druhov, ktoré sú na toto prostredie viazané ako hmyz, ryby a ostatné vodné živočíchy, vodné vtáctvo či spevavce,“ dodal Pavol Lenko.

Foto: Správa Tatranského národného parku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM