Slávka Kellová Šach

Po víkendových partiách Mikulášania deviaty

Cez víkend pokračovala druhá najvyššia šachová súťaž družstiev ďalším dvojkolom. V sobotu 10. decembra 2011 privítali hráči Liptovskej šachovej školy hráčov z Banskej Bystrice. V nedeľu hostil Liptovský Mikuláš šachistov z Košíc.

Sobotný zápas sa lámal v partiách Macko – Michalička a Pekár – Šulko. Macko prehral a Pekár nedokázal premeniť výhodu na výhru a Mikulášania zápas tesne prehrali. V nedeľu privítali vedúci tým súťaže Sláviu TU Košice. Výborne zahrali mladí Liptáci Hroš a Tropp, a prekvapenie bolo na svete. Víťazstvo 5:3 nad favoritom súťaže je pekným vianočným darčekom pre mladé družstvo.

Mikulášania viedli 1:0 po výhre Ondreja Mráza nad Dušanom Štricom, potom však vzdal Adam Kerdík a Peter Paleček, na 2:2 vyrovnal Vlado Jacko. Vo zvyšných partiách ešte ostávala nádej na záchranu zápasovej remízy. Prehral však Michal Macko, potom vyrovnal na 3:3 Juraj Druska na prvej šachovnici. Osud zápasu mal v rukách Karol Pekár, keď otočil podozrivú pozíciu. V časovej tiesni nenašiel vyhrávajúce pokračovanie a partia skončila remízou. Posledný dohrával Martin Mráz a nedokázal udržať horšiu strelcovu koncovku,. Mikulášania tak prehrali 3,5:4,5 a v tabuľke klesli na 9. miesto.

Na nedeľné zápasy prišli do Liptova silní favoriti 1.ligy skupiny Východ, Sláviu TU Košice. Na 7 šachovniciach mali vyšší rating ako Mikulášania. Rozhodujúcim sa ukázala vyrovnaná výkonnosť, keď sa Liptáci vyvarovali zbytočných prehier v partiách.

Vlado Jacko už v otvorení prehliadol medziťah a následne nepomáhali ani pokusy súpera pomýliť. Po 25 ťahoch prišla prehra 0:1. Rýchlo však vyrovnal Peter Paleček, ktorého súper prehliadol stratu materiálu 1:1. Na 3. šachovnici prijali Liptáci ponuku remízy v partii Michala Macka, ktorý síce mal pešiaka, ale súper kompenzáciu. Potom prišli dve skvelé víťazstvá. Oliver Tropp postavil súpera pod viaceré hrozby a ten prekročil čas. Vzápätí Roman Hroš krásnym útokom prinútil súpera ku kapitulácii (3,5:1,5).

Juraj Druska remizoavl na prvej šachovnici v koncovke nerovnakých strelcov 4:2. Záverečné partie Martina a Ondreja Mráza sa dohrávali v 2. časovej kontrole a nakoniec obidve skončili zaslúženými remízami. Liptáci vyhrali zápas 5:3 a hoci skončili na 9. mieste, získali odstup od družstiev s rozdielom 7 bodov a sú v kontakte so stredom tabuľky.

Tabuľka:

  1. BŠK Bardejov 33 bodov
  2. Slov. R. Teplice 31
  3. Slávia Košice B 30
  4. ŠO Svit 28,5
  5. ŠK Sabinov A 25
  6. TH Junior BB 24
  7. CC Sklené 24
  8. ŠK Kys. N. Mesto 25
  9. LŠŠ L. Mikuláš 24,5
  10. Mladosť Žilina 15,5
  11. Zemp. Michalovce 15
  12. ŠK Sabinov B 12,5

Juraj Ivan foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM