Slávka Kellová Rôzne

Podbrezinský maco je na odstrel: Mesto dostalo povolenie

Mesto Liptovský Mikuláš získalo minulý týždeň povolenie od Ministerstva životného prostredia na odstrel medveďa. Ten sa už dlhšiu dobu pohybuje v okolí záhradkárskej oblasti pod Hájom-Nicovô v blízkosti sídliska Podbreziny.

Medveď už od minulého roka schádza po stravu do tunajšej záhradkárskej oblasti, čím ohrozuje tunajších záhradkárov nie len na živote, ale aj na majetku. Poškodzoval oplotenia, stavby a najviac mali hlavu v smútku chovatelia včelstiev.** „V minulom roku mi navštívil macko včelnicu v neskorej jeseni a zlikvidoval mi tri včelstvá. Ostatné zvyšné včelstvá som odstránil z pôvodného stanovišťa asi 50m za plot,“ **hovorí včelár a majiteľ záhradky pod Hájom.

Podľa informácií včelárov by malo ísť o asi 3–4 rokov starého medveďa. Jeho fotografiu sa podarilo včelárom získať pri jednej z jeho návštev v blízkosti Podbrezín. Po niekoľkomesačných sťažnostiach a medializácii mesto Liptovský Mikuláš adresovalo Ministerstvu životného prostredia žiadosť o jeho odstrel. To povolenie nakoniec dalo listom z 23. mája 2012.

** „Všetko teraz závisí od toho, či sa bude do záhradkárskej osady a jej okolia medveď vracať a či sa ho podarí poľovníkom, v ktorých revíri sa osada nachádza uloviť,“ **približuje okolnosti odstrelu hovorca mesta Peter Lehotský. Povolenie striehnuť na medveďa platí do 15. októbra 2012.

Podľa predsedu tamojšieho poľovníckeho združenia Baníkov Imricha Hrončeka sa táto situácia v posledných rokoch neustále opakuje. „Aj tentoraz ide o mladého medveďa. Rozhodne nás neteší, že ho budeme musieť pravdepodobne utratiť, no medvede sú nepochybne premnožené a navzájom sa vytláčajú z prirodzených teritórií. Pri vyhľadávaní nových nemajú iné východisko a dostávajú sa až nebezpečne blízko k ľudským obydliam,“ vysvetlil.

„Zatúlaný medveď zničil nielen mne niekoľko včelích úľov. Nedávno ho jeden môj známy odfotil dokonca priamo z balkóna, ako sa prechádzal po sídlisku. Opakovane som žiadal mesto, aby podniklo nevyhnutné kroky na riešenie tejto neúnosnej situácie. Kompetentných výdatne rozhýbala medializácia tohto problému,“ konštatoval záhradkár a včelár Vladimír Mohaupt.

foto: liptovskymiku­las.vcelari.sk

maco_podbreziny
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM