Slávka Kellová Krimi

Podmienky na získanie zbrojného preukazu sa sprísnili

Každý žiadateľ o zbrojný preukaz sa bude musieť od mája 2011 podrobiť vyšetreniu klinickým psychológom. Túto povinnosť mali doteraz iba mladiství, ktorí žiadali o zbrojný preukaz na športové účely.

Vyšetrenie bude povinné aj pri vydaní nového zbrojného preukazu – pre držiteľa skupiny A alebo C, ktorý ho má vydaný na výkon zamestnania. Vyplýva to z novely zákona o zbraniach a strelive, ktorá nadobudla účinnosť 1. mája.

Platnosť zbrojného preukazu sa nemení, naďalej bude platiť desať rokov. Samočinné zbrane sa budú môcť na základe výnimky naďalej držať na zberateľské účely. Samonabíjacie palné zbrane, ktoré boli konštrukčne odvodené alebo upravené zo samočinnej zbrane bude možné držať a nadobúdať aj na športové alebo zberateľské účely. Držitelia týchto zbraní však budú musieť každých 10 rokov absolvovať psychotesty. Prvýkrát tak musia urobiť najneskôr do 30. apríla 2012, inak stratia psychickú spôsobilosť na držbu zbrane, čo je dôvodom na odňatie zbrojného preukazu.

Držitelia skupín B, D, E, F alebo C, ktorí neabsolvovali psychotesty do 30. apríla tohto roka nimi budú musieť prejsť pri vydaní nového zbrojného preukazu. Povinnosť neplatí pre držiteľov nad 62 rokov.

Novela umožňuje prostredníctvom zmluvy na diaľku nákup a predaj zbraní kategórie D (airsoftové, historické alebo znehodnotené zbrane).

zdroj, foto: KRPZ

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM