Slávka Kellová Kultúra

Pohľad do minulosti: Príďte zachrániť Hradskú horu

Začiatkom septembra uplynie 68 rokov od začiatku Povstania. Pri tejto príležitosti sa v nedeľu 26. augusta môžete stať v Liptovskom Hrádku svedkami bojov, ktoré sa krvavým písmom zapísali do našich dejín.

V blízkosti hradu v Liptovskom Hrádku sa odohrá historicky presná rekonštrukcia povstaleckých bojov, ktorú pre divákov pripravili kluby vojenskej histórie KVH Polom, KVH 4. peší a KVH Ostrô v spolupráci s mestom Liptovský Hrádok. Diváci uvidia v akcii nemecký ľahký terénny automobil, československý horský kanón, mínomety, nemecký protitankový kanón, nemecké útočné delo Sturmgeschütz III, mohutnú mobilnú zbraň na pásovom podvozku tanku a ďalšie súčasti vojenskej výzbroje a výstroje.

**V tvrdých bojoch sa stretnú jednotky Waffen SS s partizánmi a slovenskou pechotou 2. obrannej oblasti.
** Začiatok bojových operácií neprebiehal pre povstalcov priaznivo. Napriek početnej prevahe a výhodnému terénu pre obranu sa 1. československej armáde na Slovensku nedarilo zastaviť postup nemeckých jednotiek. Na severe povstaleckého územia to bola skupina Kampfgruppe SS Schaefer, ktorá postupovala údolím Váhu od východu smerom na Ružomberok. Povstalci v priebehu prvého týždňa stratili Kežmarok, Poprad, Liptovský Hrádok, letisko Mokraď, Liptovský Mikuláš a napokon Ružomberok. Až vhodný terén a reorganizácia ustupujúcich slovenských jednotiek umožnili povstalcom zaujať účinnú obranu v oblasti Bieleho Potoka.

Rekonštrukcia bojov v Liptovskom Hrádku pod názvom Boje o Hradskú horu sa bude konať v nedeľu 26. augusta 2012 o 14:00 h v blízkosti hradu. Vstup je pre divákov voľný.

foto: Michal Vanovčan

plagat
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM