Slávka Kellová Rôzne

Poľnohospodári potrebujú zvýšenie dotácií

Slovenská poľnohospodárska prvovýroba potrebuje na prežite reálne ceny produkovaných komodít.

Slovenská poľnohospodárska prvovýroba potrebuje na prežite reálne ceny produkovaných komodít. Predseda Liptovského odbytového družstva Anton Sivák to spolu s dlhodobou požiadavkou na zvýšenie dotácií považuje za jediný možný recept zachovania domácej produkcie potravín.

„Pochopiteľne, rast cien poľnohospodárskych komodít je širokou verejnosťou vnímaný veľmi citlivo a negatívne, pretože potraviny tvoria veľkú časť spotrebného koša. Na druhej strane, zreálnenie cien by konečne mohlo pomôcť slovenskému poľnohospodárstvu dostať sa z nepríjemnej situácie, keď sa v priebehu posledných dvoch rokov ocitlo pre krízu a nízkym cenám na pokraji kolapsu," skonštatoval Sivák.

Pri neustálom zdražovaní vstupov nie je, podľa neo, naďalej únosné držať ceny niektorých komodít na úrovni doslova spred niekoľkých desiatok rokov. „V ostatnom období sa výrazne zvýšili ceny hnojív, krmív či pohonných látok. K tomu treba ešte prirátať vysokú daň z pridanej hodnoty," povedal s tým, že obrovským problémom je aj neprimeraný podiel jednotlivých článkov reťazca, po ktorom sa potraviny dostávajú ku konečným spotrebiteľom.

„Výsledná maloobchodná cena sa delí medzi prvovýrobcov, spracovateľov a obchod. Keď si zvážime, kto má aké náklady, vyznieva paradoxne, že najväčší zisk zostáva pre obchodníkov. Navyše, spolu so spracovateľmi zarábajú nepochybne oveľa viac ako prvovýrobcovia. Určite je to nenormálne a nespravodlivé, žiaľ, také je nastavenie ekonomiky v celosvetovom meradle," zdôraznil Sivák.

Slovenskí poľnohospodári, podľa neho, čakajú na zrovnoprávnenie podmienok s konkurenciou v rámci Európskej únie. „Minimálne na udržanie súčasnej produkcie potrebujeme zvýšenie dotácií na úroveň krajín západnej Európy, napríklad, Francúzska či Rakúska. V opačnom prípade sa nám nepodarí zastaviť nepríjemne klesajúci objem domácej výroby poľnohospodárskych produktov," dodal.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM