Slávka Kellová Rôzne

Pomôžme zeleni rásť

Na jeseň 2010 vyrástla na sídlisku Podbreziny v Liptovskom Mikuláši „Zelená oáza“ pri rieke Smrečianka. Výsadbu zelene a informačných tabúľ realizovalo Občianske združenie Tatry v spolupráci s mestom. Tunajšia zeleň však potrebuje starostlivosť.

Občianske združenie Tatry investovalo do výstavby oázy 6 500 eur a mesto Liptovský Mikuláš participovalo sumou 500 eur. Najbližšie 2 až 3 roky však tunajšia zeleň potrebuje starostlivosť a pravidelné zalievanie. „Touto cestou chcem každého požiadať o pomoc pri polievaní sadeníc stromov a krovín, najmä počas nasledujúcich 2 – 3 rokov, kým sa porasty stabilizujú. Budeme radi, ak obyvatelia sídliska venujú 20 minút svojho času polievaniu oázy. Každé vedro vody, ktoré tu vylejú, pomôže stromom a krovinám,“ žiada Rudolf Pado, predseda OZ Tatry.

Pozornosť by mali zvýšiť aj psičkári, ktorí venčia svojich miláčikov na ploche oázy. „Chcem ich požiadať, aby dávali pozor. Kyselina močová totiž poškodzuje sadenice,“ vysvetľuje Pado. K znehodnocovaniu záhonov dochádza aj na miestach, ktoré sú situované v kontakte s pešou zónou. Spôsobujú to najmä motoristi pri cúvaní zo svojich parkovacích miest.

foto: skk

zelena oaza
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM