Tomáš Batiz Správy

Poslanci na zastupiteľstve rozhodli: Čestné občianstvo pre známu Liptáčku

Na pôde mestského úradu schválili poslanci ďalšie čestné občianstvo mesta. Získala ho známa rodáčka z nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci na zastupiteľstve rozhodli: Čestné občianstvo pre známu Liptáčku
Foto: Tomáš Batiz

Čestné občianstvo mesta Liptovský Mikuláš in memoriam pre rok 2018 dnes schválili poslanci mestského zastupiteľstva Marte Sališovej. Ocenenie jej odobrili za obohatenie ľudského poznania vynikajúcimi tvorivými výkonmi a za celoživotný prínos v oblasti vedy a vzdelávania.

“Ocenenie predstavitelia radnice odovzdajú slávnostným spôsobom na Novoročnom koncerte 7. januára,” informuje Viktória Čapčíková, hovorkyňa meste Liptovský Mikuláš.

Rodáčka z Liptova

Marta Sališová sa narodil v roku 1945 v Okoličnom. Pracovala ako odborná asistentka, neskôr ako docentka na Katedre organickej chémie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. “Bola autorkou 12 skrípt učebných textov a viac ako 20 ročníkov úloh chemickej olympiády pre stredné školy z organickej chémie. Zapájala sa aj do medzinárodných aktivít v rámci programov Tempus, Sokrates – Erasmus," skonštatovala mikulášsky hovorkyňa.

Výskumné pôsobenie bolo zamerané na syntézu a reaktivitu zlúčenín ferocénu. Neskôr sa venovala chémii chirálnych zlúčenín na báze aminokyselín a na syntéze potenciálnych inhibítorov angiogenézy. Výsledky jej výskumnej práce publikovali vo viac ako 50 článkoch, väčšinou v zahraničných časopisoch.

Výchova mladých chemikov

Sališová sa dlhoročne venovala práci pri výchove mladej generácie chemikov. Organizovala letné školy pre riešiteľov chemických olympiád, s najlepšími sa ako mentorka zúčastnila na medzinárodných olympiádach. „Marta Sališová mala hlboký zmysel pre čestnosť a spravodlivosť. Bola veľmi obľúbená u študentov a mala priateľské vzťahy aj s kolegami na fakulte. Mala veľmi rada slovenskú prírodu, rodný Liptov bol jej veľkou láskou a Milan Rúfus bol jej obľúbeným básnikom,“ dodáva Čapčíková.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM