Slávka Kellová Rôzne

Pozemky pod Lodenicou kúpili za symbolické euro

Pozemky pod Hotelom Lodenica v Liptovskom Mikuláši včera mesto predalo Občianskemu združeniu Kanoe Tatra klub za symbolické euro. Klub tak chce naďalej vyvíjať aktivity pre rozvoj športu.

Občianske združenie Kanoe Tatra klub, alebo vtedajšia Lokomotíva, postavila objekt Lodenice v roku 1959, ktorý bol neskôr rozšírený o hotel. Po 52 rokoch klub požiadal o odkúpenie pozemkov pod stavbou do jeho vlastníctva. Znalecký posudok odhadol cenu pozemku pod Lodenicou, o výmere viac ako 5 000 m2, na 84 000 eur. Kanoe Tatra klub na včerajšom zastupiteľstve predložil pred poslancov vlastný návrh na odkúpenie vo výške viac ako 7 000 eur. Po vášnivej diskusii nakoniec padla z radov opozičných poslancov ponuka na odkúpenie objektu za symbolické jedno euro. „Ak sa to má predať z 84 000-ového odhadu za 7 000, tak nech sa to už predá aj za euro, pretože je v záujme tohto mesta, aby sa podporila taká vec akou je vodácky šport,“ vysvetľuje dôvody návrhu predseda opozičného klubu Ján Blcháč.

Polovica uvedeného objektu Lodenice je však využívaná na podnikateľskú činnosť prevádzkou hotela a reštaurácie. „Vtedy by bolo dobré, aby sa to predalo vo verejnej súťaži minimálne za cenu znaleckého posudku,“ hovorí Blcháč. Podnikateľské aktivity však podľa tajomníka Kanoe Tatra klubu Ivana Cibáka slúžia na finančnú podporu športujúcej mládeže. „Tu ide o majetok klubu a jeho areál, ktorý nám vytvára podmienky pre realizáciu športu. Mládež čo máme nám dáva veľmi málo peňazí. KTK klub, sklady, garáže s priľahlým pozemkom slúžia z časti pre podnikateľskú činnosť, z časti ako zázemie. Je tam veľká a malá klubovňa, sekretariát atď. Śachový oddiel tu hráva svoje majstrovské zápasy a podnikateľská časť vytvára zdroje, aby sme vôbec mohli financovať mládež,“ argumentuje Cibák.

Napriek dlhoročnej tradícii vodáckeho športu v Liptovskom Mikuláši sa medzi poslancami objavili obavy, že táto symbolická cena bude zneužitá. „Beriem to ako gesto. Je to pre mňa dlhodobý záväzok, aby sme vytvárali čo najlepšie podmienky pre šport a mládež a aby sme know-how, ktoré máme na výrobu olympijských víťazov mohli ďalej rozvíjať. Objekt vlastní občianske združenie, ktorého hlavným cieľom je rozvoj športu. Existencia klubu viac ako 50 rokov hovorí o tom, že má jasný cieľ,“ ubezpečuje primátor Alexander Slafkovský a zároveň predseda klubu.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM