Aktualizované Anton Hrachovský Správy

Nebezpečenstvo na horách pokračuje: V Tatrách platí veľká lavínová hrozba

Veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice aktuálne platí vo Vysokých a Západných Tatrách.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečenstvo na horách pokračuje: V Tatrách platí veľká lavínová hrozba
Zdroj: Dnes24.sk

Vo Vysokých a Západných Tatrách už niekoľko dní prevláda veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných slovenských pohoriach platí zvýšená hrozba, tretí stupeň.

Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v sobotu 5. januára informoval, že vo Vysokých a Západných Tatrách je uvoľnenie lavín pravdepodobné na mnohých strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení. Zároveň sa predpokladá aj výskyt veľkých spontánnych lavín.

Na horách si dávajte pozor

„Počas poslednej periódy sneženia napadlo do 100 centimetrov nového prachového snehu. Stále pretrvávajúci vietor ho transportuje na záveterné strany južných, juhovýchodných a východných orientácií svahov, a to najmä v najvyšších polohách. Pri takomto množstve nového snehu sú však nebezpečné všetky expozície, obzvlášť vo Vysokých a Západných Tatrách,“ upozornil.

V sobotu 5. januára ráno prevládalo na horách oblačné počasie so slabým snežením. Teploty sa pohybovali v rozpätí od mínus 13 v najvyšších polohách po mínus sedem stupňov Celzia na podhorí. „Posledná perióda sneženia, ktorá prišla od severozápadu, priniesla bohaté snehové zrážky. Na hrebeňoch hôr najvyšších polôh sa vytvárajú snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne,“ uviedol Sedlák s tým, že celková výška snehu dosahuje v stredných polohách do 100 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier 120 až 200 centimetrov.

Nebezpečenstvo trvá aj v nedeľu

Aj v nedeľu 6. januára je uvoľnenie lavín vo Vysokých a Západných Tatrách pravdepodobné na mnohých strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení. „Predpokladá sa výskyt aj veľkých spontánnych lavín,“ dodal Anton Sedlák.

Počas poslednej periódy sneženia napadlo do 120 centimetrov nového prachového snehu. Stále pretrvávajúci vietor ho transportuje na záveterné strany južných, juhovýchodných a východných orientácií svahov, a to najmä v najvyšších polohách. Podľa Sedláka sú však pri takomto množstve nového snehu nebezpečné všetky expozície, obzvlášť vo Vysokých a Západných Tatrách.

V nedeľu ráno prevládalo na horách oblačné počasie s pretrvávajúcim snežením. Počas noci sa ochladilo na mínus 18 v najvyšších polohách do mínus sedem stupňov Celzia na podhorí. Fúkal silný severný vietor. Celková výška snehu dosahuje v stredných polohách do 100 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier 120 až 220 centimetrov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM