Slávka Kellová Iné športy

Pozor na lavíny na Chopku: Nebezpečenstvo vo freeridových zónach

V Nízkych Tatrách je bohatá snehová nádielka, ktorá však môže byť zradná. Svahom totiž chýba snehový základ, ktorý dáva záruku bezpečnej lyžovačky. Na pozore by sa mali mať najmä freerideri vo vyhradených zónach južnej časti Chopka a časti Severu.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na lavíny na Chopku: Nebezpečenstvo vo freeridových zónach
Foto: Slávka Kellová

„Pod snehom sa nachádzajú “nášľapné míny” v podobe obrovských skál a kosodreviny. V zhľadom na veľmi slabý základ sa jazdec prepadá a dostáva sa na spomínané míny,“ hovorí Marian Ligda pre portál Freeskier.

Horská záchranná služba za posledný týždeň zasahovala pri niekoľkých podobných prípadoch, keď svah zniesol jazdca niekoľko metrov dolu svahom proti jeho vôli. Stalo sa tak aj nedávno, keď mladého jazdca „zabetónovala“ v centrálnom žľabe do pol pása 500 metrov dlhá a 30 metrov široká lavína. Okolo neho bolo v tom čase asi 7 ľudí. Dostalo sa mu okamžitej pomoci. Tento stav by malo zastaviť masívne sneženie.

Nezodpovednosť prevádzkara

Stredisko podľa slov návštevníkov nijako neupozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré im v týchto častiach hrozí. „Aby toho nebolo málo, našli sme odhodené ocelové lano krížom cez žľab vo freeridovej zóne č. 1 pod zábranami, skoro ma rozrezalo na polovicu,“ opisuje dianie na svahu jeden z jazdcov.

Upozornenie na lavínové nebezpečenstvo!

Horskí záchranári vydali v pondelok vplyvom intenzívneho sneženia a silného vetra vo všetkých pohoriach na Slovensku zvýšené lavínové nebezpečenstvo 3. stupňa z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

foto: freeride.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM