Michal Paška Krimi

Pozor na podvodníkov, upozorňuje polícia

Najmä muži a ženy vyššieho veku sú skupinou ľudí, na ktorú sa pomerne často zameriavajú zlodeji a podvodníci. Mnohí žijú osamote, sú neopatrní, dôverčiví, empatickí, ochotní pomôcť. A práve to využívajú páchatelia, ktorí ich svojím konaním mnohokrá

Podvodníci seniorov oslovujú pod rôznymi zámienkami a ich konanie je vždy dobre premyslené. Ponúkajú tovar, vydávajú sa za pracovníkov poisťovní, bánk, firiem a pod. Prípadne sa predstavujú ako príbuzní pacienta, ktorého čaká náročná operácia a potrebujú požičať peniaze na jej zaplatenie. Ďalší zo spôsobov uskutočňujú prostredníctvom telefonického hovoru. Páchateľ sa do telefónu predstavuje ako príbuzný poškodeného a pod zámienkou kúpy vozidla, darčeka, poskytnutia pôžičky vyláka od poškodeného finančnú hotovosť. Následne opätovne telefonicky kontaktuje poškodeného s tým, že on nepríde pre dohodnutú finančnú hotovosť, ale posiela inú osobu – svojho známeho, spolupracovníka a pod.

Polícia preto upozorňuje občanov, najmä tých, ktorí žijú osamelo a občanov vyššieho veku, aby vôbec nevpúšťali do bytu neznámych, ktorí sa pod nejakou zámienkou domáhajú vstupu, nepožičiavali žiadnu finančnú hotovosť neznámym ľuďom, pri telefonickom kontakte s príbuznými spätne zavolali a zistili, či bol telefonát skutočne od nich. Pokiaľ by bolo možné, je potrebné zapamätať si ich tváre, typ, farbu a poznávaciu značku vozidla a uchovať telefónne číslo, z ktorého im telefonovala osoba, ktorá sa predstavila ako príbuzný a čo najskôr kontaktovať políciu na tel. č. 158. V neposlednom rade, nie je na škodu udržiavať dobré vzťahy so susedmi, ktorí, v prípade potreby, môžu rýchlo pomôcť.

zdroj: ORPZ LM ilustračné foto: Michal Paška

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM