Tlačové správy

Pre budúce mamičky: Čo môžete očakávať od nemocníc v našom regióne?

Na Slovensku sa ročne narodí takmer 56 tis. detí . Veľká väčšina z nich sa narodí v niektorej z našich pôrodníc. Aká je spokojnosť doterajších rodičiek a ako sú na tom pôrodnice v našom regióne?

Ilustračný obrázok k článku Pre budúce mamičky: Čo môžete očakávať od nemocníc v našom regióne?
Zdroj: Dnes24.sk

Počet narodených detí v SR sa pohybuje okolo 55 tis. ročne a má mierne klesajúcu tendenciu (r. 2009 – 61 445 detí , r. 2013 – 54 986 detí).

Pôrod je najčastejšou príčinou hospitalizácie na Slovensku a pre ženu je to často jediná hospitalizácia v živote. Tehotná žena, pokiaľ nemá zdravotné komplikácie, nie je pacientka. Tehotenstvo nie je choroba. Je to „iný stav“, nie však choroba. Z tohto „iného stavu“ vyplýva veľa zásadných potrieb žien – rešpekt, podpora, dôvera, bezpečie. Otázkou ostáva, či sú tieto potreby žien napĺňané.

V posledných rokoch sa veľa hovorí o kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti, nielen v súvislosti s pôrodmi a pôrodnicami. Čoraz častejšie je počuť aj hlas žien a rôznych ženských organizácií, ktorých cieľom je, aby starostlivosť o ženu v období okolo pôrodu bola poskytovaná partnersky. Zo skúseností žien je zrejmé, že veľkej časti žien sa takejto rešpektujúcej zdravotnej starostlivosti nedostáva. Vo všeobecnosti by sme mohli povedať, sa klientsky presadzujú predovšetkým v súkromných centrách a nemocniciach. Ženy majú skôr tendenciu požadovať služby na určitej úrovni, ak si za nadštandardnú starostlivosť platia, ale samozrejme – je to hlavne o ľuďoch, s ktorými sa v danej pôrodnici stretnete.

Naše pôrodníctvo v číslach:

  1997 2000 2012
Počet narodených detí 59 356 55 366 55 715
Vek prvorodičiek 22 – 22 rokov 21 – 22 rokov 27 – 28 rokov
Počet detí narodených mimo manželstva 8 982 10 132 19 705
Počet detí narodených v manželstve 50 374 45 234 36 010

S poklesom počtu pôrodníc sa znížil aj posteľový fond v našich gynekologicko – pôrodníckych pracoviskách, a to z 3 822 lôžok v roku 2000 na 2516 v roku 2013 (pričom počet narodených detí stúpol).

Už tri roky na Slovensku prebieha hodnotenie pôrodníc, z ktorého vyplýva, že sa u žien zhoršuje vnímanie odbornosti personálu, či vôľa ísť znova rodiť do tej istej pôrodnice. Ženy oceňujú, ak si môžu zvoliť sprevádzajúcu osobu a tiež podporu včasného kontaktu s ich narodeným dieťatkom. V tomto bode hodnotenia však majú pôrodnice zatiaľ najnižšie zisky, podobne ako v podpore dojčenia.

Spokojnosť hodnotiacich žien sa medziročne znižuje.

Na rozdiel od nich, experti pri hodnotení pôrodníc medziročne konštatujú posun k lepšiemu vo všetkých hodnotených parametroch, zároveň však upozorňujú na neustále sa zvyšujúce percento cisárskych rezov (29,7% v r. 2011). Otázkou je, či sa naše ženy stávajú náročnejšími alebo majú pôrodnice tendenciu zhoršovať sa v napĺňaní potrieb rodiacich žien.

Informácie o kvalite a tom, čo ľudí v pôrodnici čaká, sú veľmi dôležité, znižujú strach a zvyšujú dôveru v zdravotníkov. Svojou skúsenosťou môžete prispieť aj vy. Ak ste rodili v uplynulom roku, podeľte sa o svoj zážitok a oznámkujte svoju pôrodnicu. Za odpoveď môžete vyhrať ročnú zásobu plienok.

Pôrodnice v Lučenci, Rimavskej Sobote, Žiari nad Hronom a Revúcej

Najlepšie hodnotenie v tomto regióne má od samotných žien lučenská pôrodnica, naopak najhoršie ženy vnímajú tú rimavskosobotskú. Lučenská nemocnica nemá titul Baby Friendly Hospital a ani neumožňuje bezprostredný kontakt mamičky a dieťatka po pôrode (bonding). V nemocnici vám poskytnú písomný materiál k dojčeniu a podporu kvalifikovaného personálu.

Ak sa chystáte rodiť práve v Žiari, nemusíte dopredu o tom informovať, ani tu chodiť do poradne pre tehotné. V Žiari umožňujú prítomnosť blízkej osoby pri pôrode. Môžete si však zavolať maximálne jednu. V podpore včasného kontaktu mamičky a bábätka sa priblížili želanému modelu, deti po narodení pokladajú v kontakte koža na kožu matke na brucho.

V Revúckej pôrodnici z rutinných pôrodníckych postupov stále odporúčanú klystír a holenie všetkým rodičkám a tiež realizujú klinicky neodporúčanú skúšku dojčenia – váženie detí pred a po každom dojčení.

V Rimavskej Sobote vás bude stáť prítomnosť sprevádzajúcej osoby bude stáť len 7 €. Nemôžete si však zazmluvniť ani pôrodníka, ani pôrodnú asistentku. Mamičky si v tejto pôrodnici najviac považujú odbornosť zdravotníckeho personálu, ako na odd. šestonedelia, tak na novorodeneckom oddelení.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM