Katarína Oravská Správy

Pre Mikulášsky okres vydali najvyššiu výstrahu: Varovanie pred nadpriemerne silným vetrom!

Silný vietor, snehové jazyky a záveje. Meteorológovia opäť varujú náš okres. Dokonca platí výstraha najvyššieho stupňa!

Ilustračný obrázok k článku Pre Mikulášsky okres vydali najvyššiu výstrahu: Varovanie pred nadpriemerne silným vetrom!
Zdroj: TASR

Až do dnešného obeda meteorólógovia výhlasili výstrahu tretieho, teda najvyššieho stupňa pred vetrom. Tá platí pre hrebene hôr. „V okrese Liptovský Mikuláš sa na hrebeňoch hôr očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 35–52 m/s,“ upozorňuje SHMÚ. Táto rýchlosť je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná. Pravdopodobnosť spôsobenia škôd je vysoká a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Od 12:00 potom na hrebeňoch hôr v Liptovskomi­kulášskom okrese platí výstraha druhého stupňa pred vetrom, ktorého rýchlosť môže dosiahnuť krátkodobo (v nárazoch) 25–35 m/s. Táto výstraha platí až do nedeľe 23:00. Zároveň platí aj výstraha prvého stupňa pre vetrom až do soboty 23:00. „V okrese Liptovský Mikuláš sa v polohách nad 1000 m miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 17–25 m/s,“ uvádzajú meteorológovi­a SHMÚ.

Do soboty polnoci platí tiež výstraha prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi, ktorých tvorba sa miestami v okrese Liptovský Mikuláš očakáva, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. „Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ dodáva SHMÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM