Slávka Kellová Rôzne

PREHĽAD: Nudiť sa nebudeme. Toto sú top akcie leta...

Liptov ponúka počas tohto leta množstvo zábavy, zážitkov, dobrodružstva a oddychu. Viac ako 40 podujatí počas celého leta si získa každého.

Počas víkendu 7. –8. júla oslávi Tatralandia už svoje 9. narodeniny vo veľkom na Birthday latino Fiesta. Skvelá party vás nenechá len tak sedieť na deke a vtiahne vás do víru výbornej zábavy. V dobových kostýmoch bude možné zahrať sa s deťmi na Keltov a objaviť dobrodružstvá Tatralandie počas Dlhých dní Keltov (18.8.-19.8.). Pripravená je aj Summer beach party (31.8.-1.9.) s DJ a letnými hitmi. Okrem toho aquapark pre pripravuje skvelú novinku Tropical Paradise – leto v každom počasí. Areál otvorí už v júli.

Doprajte deťom Super školský výlet (27.6.) v Thermal Parku Bešeňová. Live koncerty superstáristov, k tomu autogramiáda, súťaže a zábava počas celého dňa zaručí ich úsmevy na tvári. Rodičia sa dokonale zrelaxujú vo Vitálnom svete, ktorý ponúka komplex 5 druhov sáun s inhaláciami a ďalšie atrakcie.

V Kúpeľoch Lúčky tiež nebude nuda. Vinári a fajnšmekri ocenia 1. Liptovský vínny festival (30.6.), kde predvedú svoje umenie najlepší vinári zo Slovenska a Moravy. Pokračovať sa bude na Malom pivnom country feste (21.7.). Čapovať sa bude 8 druhov piva, v štýle country sa bude jazdiť na koni, alebo priestor dostanú aj historické automobily a motocykle.

V centrách Liptova ožijú nočným životom plným hudby. Dávku zábavy a atmosféru leta ponúka aj obľúbené podujatie Street music night. Tento rok sa organizátori rozhodli oživiť nočné ulice miest 21. júla v Ružomberku a 28. júla v Liptovskom Mikuláši.

V Ružomberku si v lete prídu na svoje najmä cyklisti, zjazdári a vyznávači adrenalínu. Na Malinom Brde sa odohrá Bike fest (27.7.-28.7.), kde si budú môcť zajazdiť za výhodnejšie ceny, King of Skipark downhillers (11.8.) – 4. ročník pretekov v zjazde na horských bicykloch a mnohé iné. Mesto Ružomberok po prvýkrát pripravuje Ružový festival (28.9.-29.9.), ktorý bude poctou symbolu mesta Ružomberok – ruži.

Živá obec pamiatkovej rezervácie ľudovej arcitektúry Vlkolínec pripravila pre svojich návštevníkov vystúpenia najrozličnejších ľudových remeselníkov. Šperkári, výrobcovia keramiky, rezbári, drotári, paličkované čipky, háčkovanie, maľovanie na sklo, tkanie kobercov a množstvo iných podčiarkne krásu pamiatky zapísanej do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Jedným z tradičných podujatí je Nedeľa vo Vlkolínci (29.7.) spojená s ľudovým tancom, spevom a folklórom.

Nazrieť do malebného domčeka, nadýchať sa čerstvo napečených koláčov a byliniek, alebo si len tak posedieť na priedomí dreveničky a prežit krásny deň bude možné v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. Celé leto tu budú prebiehať tradičné podujatia a tvorivé dielne. Bude tak možné vidieť na vlastné oči vidieť ako žili naši predkovia. Odvážnejší si budú môcť ľudové remeslá vyskúšať a tradičné jedlá aj ochutnať na jednotlivých podujatiach Z liptovskej kuchyne (1.7., 15.7., 26.8.), Nedeľa rodákov – Na slávu hasičov (8.7.), V tej liptovskej stolici (22.7.), Ovečka, ovečka … (29.7.), Čipkárska nedeľa (5.8.) či Včelárska nedeľa (19.8.).

**Celoslovenským vrcholom prehliadky ľudového umenia a krásy folklóru s medzinárodnou účasťou je Folklórny festival VÝCHODNÁ (29.6.-1.7.). **

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM