Tomáš Batiz Správy

Prejav úcty na Háji: Pribudne tu pomník novodobým vojnovým veteránom

Memorandum o spolupráci medzi mestom a ministerstvom obrany dnes podpísali na pôde radnice. V memorande je zakotvená súčinnosť pri zhotovení pomníka s menami vojakov Ozbrojený síl SR, ktorí zomreli pri služobných povinnostiach v zahraničných vojenských operáciách.

Ilustračný obrázok k článku Prejav úcty na Háji: Pribudne tu pomník novodobým vojnovým veteránom
Zdroj: TASR

Náležitosti memoranda budú predmetom schvaľovania v mestskom parlamente. „Háj je krásne pamätné miesto, na ktorom si môžeme uctiť pamiatku padlých v 2. svetovej vojne. Vybudovaním pomníka pre vojakov, ktorí padli v ozbrojených operáciách medzinárodného krízového manažmentu dochádza k prepojeniu histórie so súčasnosťou,“ uviedol Radoslav Ivančík, generálny riaditeľ sekcie ľudských zdrojov ministerstva obrany.

Významná pamiatka

Primátor Ján Blcháč konštatoval, že:*** „Ide o jeden z významných dní pre mesto aj s ohľadom na vojensko – historické tradície a súčasnosť. Na Háji Nicovô pribudne pomník pre novodobých vojnových veteránov, ktorí položili svoje životy v medzinárodných misiách. Chcem poďakovať ministerstvu obrany, že sa rozhodlo pre umiestnenie pamätníka na Háji.“*** Mesto zabezpečí majetkovo – právne vysporiadanie pozemku, na ktorom má byť pomník vybudovaný. Mesto tiež prenajme, respektíve predá za symbolickú sumu pozemok pre pamätník, vyhotoví projektovú dokumentáciu na realizáciu výstavby a zabezpečí stavebné povolenie. Ministerstvo obrany sa zaväzuje zaobstarať financie na pomník a jeho následnú prevádzku.

Vyčistia Háj

Práve koncom marca je na pláne akcia s názvom Upracme si mesto a Háj, ktorej už názov nesie svoje poslanie. Všetci dobrovoľníci sa stretnú 25. marca o 09:00 na hornom parkovisku na Háji.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM