Tomáš Batiz Hokej

Preruší Mikuláš sériu víťazstiev Nitry? Dôvody, ako by sa to dalo

Hokejistov Liptovského Mikuláša čaká zápas na domácom ľade, v ktorom privítajú súpera z Nitry. Podarí sa Liptákom uspieť?

Ilustračný obrázok k článku Preruší Mikuláš sériu víťazstiev Nitry? Dôvody, ako by sa to dalo
Foto: Tomáš Batiz

Najvyššia slovenská hokejová súťaž sa pomaly blíži k záverečnej fáze. Liptovský Mikuláš v 38. kole privíta, v piatok 13.1.2017, na domácom štadióne, v klasickom hracom čase, o 17:00 hráčov z pod Zobora.

Výborná forma Nitranov

Hráči trénera Andreja Kmeča sa v novom kalendárom roku nachádzajú vo vynikajúcej forme, keď všetky štyri odohrané zápasy dokázali vyhrať v riadnom hracom čase. Najskôr si poradili v metropole východu s Košicami 1:4, následne doma zdolali Poprad 5:3, potom v ďalšom dôležitom zápase o špicu tabuľky Banskú Bystricu 3:0, no a vo vloženom zápase v utorok v Martine 3:4. Svoju sériu budú chcieť určite udržať aj na ľade Liptákov, ktorí im však majú čo vracať. Vo vzájomných zápasoch v aktuálnom ročníku totižto vedie Nitry v pomere 3:1. Jediné víťazstvo Mikuláša sa zrodilo hneď v prvom zápase na domácom štadióne 4:3 po samostatných nájazdoch. Potom už prišli len tri prehry 4:1, 4:2 a naposledy v Nitre 6:3. Podarí sa Liptákom nakopnúť a zvíťaziť?

Nové mená v drese Nitry

V mužstve Nitry sa v priebehu sezóny udiali viaceré zmeny. Ich dres už neoblieka, najproduktívnejší hráč minulej sezóny David Laliberté, ktorý pre pretrvávajúce zdravotné problémy s chrbtom musel ukončiť svoju hráčsku kariéru. Toto je zrejme najvýraznejšia strata pre aktuálne tretí tím tabuľky. Do mužstva však pribudli viaceré zaujímavé mená. Okrem poslednej posily do brány, 27-ročného Američana, rodáka z Minnesoty Erica Hartzella, pribudli do tímu aj mladí útočníci Marek Tvrdoň a ďalší Američan Matt Cope. Obidvaja sa hneď zaradili do elitného útoku k Marekovi Slovákovi a dokazujú svoju kvalitu. Matt Cope má v 11 zápasoch bilanciu 6+3 a Marek Tvrdoň v deviatich zápasoch 3+5. To však nie sú zďaleka jediný hráči, na ktorých by si mali domáci dávať pozor. Hrozbou pre obranu budú určite aj Michal Krištof, Henrich Ručkay či mikulášsky odchovanec v drese Nitry Radoslav Macík. Práve on strelil v troch zo štyroch zápasov svojmu bývalému zamestnávateľo­vi gól.

Liptáci potrebujú zbierať body

Liptovský Mikuláš sa postupne prepadáva v tabuľke nižšie a nižšie. Aktuálne sa nachádza na 7.mieste s náskokom jedného bodu na ôsmy Martin a šiestimi na Nové Zámky, resp. siedmymi na posledný Trenčín. Ak chcú Liptáci stále pomýšľať na play-off a nie boj o zotrvanie v Tipsport Lige, musia zbierať body a to nie len na svojom domácom štadióne. Proti Nitre to budú mať však určite veľmi náročné, no práve ich domáce prostredie a diváci môžu zohrať v tomto súboji veľkú úlohu. Do zostavy sa v zápase v Žiline po zranení vrátili Maroš Piatka a Andrej Lištiak, ktorí by nemali chýbať ani v dueli s Nitranov. V ňom sa opäť nepredstaví Matúš Sukeľ, ktorý už zarezáva v Slovane. Po menších zdravotných patáliách by však mal nastúpiť Róbert Huna.

Zlepšiť presilové hry

Liptovský Mikuláš, ako nováčik v Tipsport Lige, trpí a prichádza o dôležité body aj vďaka slabej až žalostnej produktivite v presilových hrách. Presilové hry sú vo svete moderného hokeja veľmi dôležité a práve oni dokážu misky váh nakloniť na stranu jedného či druhého tímu. Liptáci sú v štatistike úspešnosti využívania pre­silových hier na poslednom mieste, keď v nich dokázali streliť len chudobných 22 gólov. S tým súvisí aj štatistika najčastejšie strieľajúcich tímov, v ktorej sú Mikulášania rovnako až na poslednom mieste, keď na súperových brankárov vyslali 1031 striel, pričom pred nimi Zvolen až 1152 a prvá Bystrica 1471 striel. Je teda na mieste, aby Liptáci začali viac strieľať, tlačiť sa a ohrozovať súperových brankárov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM