Slávka Kellová Správy

Prevŕtať Tatry? Kvôli olympiáde k tomu zrejme dôjde

Železničný tunel vedúci popod tatranské štíty by mohol byť v budúcnosti realitou. V dĺžke sedem kilometrov by spájal Štrbské Pleso s poľským Zakopaným. O tejto iniciatíve majiteľa tatranských zjazdoviek, spoločnosti Tatry mountain resorts dnes informoval spravodajský portál HN online.

Ilustračný obrázok k článku Prevŕtať Tatry? Kvôli olympiáde k tomu zrejme dôjde
Foto: Slávka Kellová

„Bez takéhoto prepojenia by sa hry ťažko dobre uskutočnili,“ zdôvodňuje predseda dozornej rady a jeden z najväčších akcionárov TMR Igor Rattaj. Ako HN online ďalej uvádza, tunelom by mala pokračovať súčasná električka, ktorá dnes spája Poprad a Štrbské Pleso, o dosahu na prírodu, sa zatiaľ len špekuluje. Rataj však zdôrazňuje, že Tichej a Kôprovej doline, pre ktoré by výstavba tunela mohla znamenať koniec, sa chcú vyhnúť.

Tunel by mal byť súčasťou príprav na zimné olympijské hry, o ktoré sa bude Slovensko uchádzať spolu s Poľskom v roku 2022. Podľa HN online bola tento víkend olympijskými výbormi oboch krajín podpísaná už i deklarácia o spoločnej kandidatúre. Hlavným kandidátskym mestom by mal byť poľský Krakow, išlo by však o spoločnú iniciatívu Poľska aj Slovenska.

Na Slovensku by sa tak podľa predbežnej dohody mali konať boby a sánky v Tatranskej Lomnici, biatlon na Štrbskom Plese a zjazdové disciplíny v Jasnej. „My samozrejme vítame aktivity poľskej strany, ktorá počíta so slovenskou časťou Tatier pre organizovanie alpských disciplín. Ich záujem je tiež odrazom opodstatnenosti investícií a aktivít, ktoré sa v Jasnej v posledných rokoch realizujú. Sme pripravení zabezpečiť alpské disciplíny ako jediné stredisko spĺňajúce náročné parametre pre organizovanie vrcholových lyžiarskych podujatí v Tatrách,“ povedala Katarína Šarafínová zo spoločnosti Tatry mountain resorts. O hokeji zatiaľ rozhodnuté nie je.

Predbežné náklady na olympiádu sú 1,15 miliardy eur. Zatiaľ nie je známe, koľkými percentami sa bude podieľať Slovensko, informuje ďalej portál HN online.

Monika Vengrínová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM