Kultúra

Prežili Osvienčim: V L. Mikuláši sa bude hovoriť o tých, ktorí zachránili tisícky životov

Už čoskoro uplynie presne sedemdesiat rokov odvtedy, ako sa Walterovi Rosenbergovi alias Rudolfovi Vrbovi a Alfredovi Wetzlerovi podarilo takmer nemožné - utiecť z nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau. Po ich stopách aj v Liptovskom Mikuláši sa vyberú v Múzeu Janka Kráľa.

Ilustračný obrázok k článku Prežili Osvienčim: V L. Mikuláši sa bude hovoriť o tých, ktorí zachránili tisícky životov
Foto: Slávka Kellová

Dvojica slovenských židov povzbudená odbojovým hnutím v tábore chcela svojím svedectvom zabrániť ďalším deportáciám. Po troch týždňoch na úteku prichádzajú do Žiliny, kde je na základe ich výpovedí na pôde tamojšej židovskej náboženskej obce spísaná detailná, tridsaťdvastranová správa o fungovaní a podstate najväčšieho nacistického tábora smrti. „Svet, vrátane najvyšších politických a náboženských predstaviteľov, sa tak vďaka Vrbovej a Wetzlerovej správe dozvedel hrôzostrašnú pravdu o Osvienčime,“ uviedla Zuzana Nemcová, dokumentátorka Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši.

Deportácie sa síce nepodarilo úplne zastaviť, správa však nepriamo pomohla zachrániť pred transportmi 120 000 maďarských židov, čo sa považuje za najväčší čin záchrany ľudských životov počas druhej svetovej vojny.

O odvahe týchto dvoch mužov bude v utorok 8. apríla16:00 hod. v Múzeu Janka Kráľa rozprávať aj Pavel Frankl, predseda Židovskej náboženskej obce v Žiline. Reflexiu udalostí doplnia ukážky z autobiografických kníh Rudolfa Vrbu a Alfreda Wetzlera.

Spomienkové podujatie sa uskutoční v rámci medzinárodného projektu Vrba-Wetzler Memorial, na ktorom spolupracujú Nadácia Milana Šimečku, Múzeum Auschwitz-Birkenau a Medzinárodné Kresťanské Veľvyslanectvo Jeruzalem (ICEJ).

Vrba Wetzler pozvanka
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM