Slávka Kellová Rôzne

Pri Liptovskom Jáne možno vyrastie hydroelektráreň

Spoločnosť Ennergy plánuje na rieke Váh pri Liptovskom Jáne v okrese Liptovský Mikuláš vybudovať malú vodnú elektráreň s predpokladanými nákladmi na výstavbu v hodnote 3 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vpl

Investor uvažuje vodné dielo postaviť v 1. variante ako MVE tzv. haťového typu s výkonom 0,68 megawattu (MW) a s celkovou priemernou ročnou výrobou elektriny na úrovni 3455 MWh. Druhý variant MVE tzv. derivačného typu by pri výkone 0,53 až 0,65 MW ročne zabezpečil výrobu 2290 až 2710 MWh elektrickej energie.

S výstavbou MVE sa má začať v 2. štvrťroku 2012 a ukončenie sa predpokladá v 4. štvrťroku 2013. Termínom začatia prevádzky MVE má byť 1. štvrťrok 2014.

Lokalita výstavby MVE sa podľa zámeru EIA nachádza na rieke Váh v úseku medzi Liptovským Jánom a Liptovským Hrádkom, pod zaústením prítoku Belá v úseku s relatívne väčším sklonom dna. Prietokové a spádové pomery dávajú dobré možnosti pre získanie využiteľného energetického potenciálu.

Ennergy, s.r.o., Bratislava vznikla v auguste 2010. Predmetom jej činnosti je najmä uskutočňovanie stavieb a ich zmien, prípravné práce k realizácii stavby, ako aj dokončovacie stavebné práce pri realizácii exteriérov a interiérov.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM