Rôzne

Pribylinu trápia časté návštevy medveďov: Žiadajú účinné opatrenia

Obyvateľov obce Pribylina sužujú v poslednom období neúmerne sa množiace nájazdy medveďov za potravou priamo do dediny. Obec sa rozhodla na tento neúnosný stav dôrazne upozorniť kompetentné štátne inštitúcie s požiadavkou na početnejší odstrel premnožených medveďov a väčšiu náhradu spôsobených skôd.

Ilustračný obrázok k článku Pribylinu trápia časté návštevy medveďov: Žiadajú účinné opatrenia
Zdroj: TASR

„Túto nepríjemnú situáciu, ktorá sa túto jar poriadne zhoršila, potrebujeme vyriešiť čo najrýchlejšie. Nie je normálne, aby sa ľudia obávali chodiť po uliciach, rodičia nemohli púšťať svoje deti hrať sa pred domy či do záhrad. Škody na majetku sú síce nepríjemné, no tu už ide doslova o zdravie a životy,“ zdôraznil starosta Milan Kohút.

Miestny včelársky dôverník Ján Vrbičan spresnil, že za uplynulých pár dní zaznamenali až päť návštev medveďa. „U jedného včelára bol dokonca dvakrát, pritom všetci máme včelíny na svojich oplotených pozemkoch. Sme bezmocní, iba rátame škody na rozbitých úľoch, zničených včelstvách, plotoch. Jediným reálnym riešením je odstrel,“ prízvukoval.

„Skutočne asi nie je normálne, aby som za jedno ráno v okolí dediny narátal až 12 medveďov. Jednoznačne sú premnožené. Každoročne žiadame o povolenie na odstrel, no nie vždy ho získame. Ľuďom už pomaly dochádza trpezlivosť a obávam sa, že zoberú spravodlivosť do svojich rúk a zákon, nezákon budú to riešiť tak, ako uznajú za vhodné,“ dodal hospodár tamojšieho poľovného revíru Ján Stračiak.

Foto: ilustračné, tasr

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM