Slávka Kellová Rôzne

Prímorské letoviská vážne konkurujú Vysokým Tatrám

Prímorské letoviská predstavujú vážnu konkurenciu pre cestovný ruch vo Vysokých Tatrách. Problémom sú najmä Tunis či Egypt, kde sú zľavy na pobyty až 40 percent.

„Výrazné zľavy, na ktoré sa snažia prilákať klientelu, sú vážnym ohrozením aj pre našich hotelierov v Tatrách, pretože ceny vo štvor, niekedy až päťhviezdičkových hoteloch sú nižšie ako je napríklad týždenný pobyt s polpenziou v horských strediskách,“ uviedol pre SITA riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý. Tatranci veria, že ľudia, ktorí sú nastavení na horskú turistiku, Vysoké Tatry neobídu.

V súvislosti s lacnými dovolenkami Chudý upozorňuje, že na správanie dovolenkárov môže mať výrazný vplyv faktor bezpečnosti. „Jedna vec je vycestovať na základe upozornení, že sa tam nič nedeje, ale máme konkrétnu skúsenosť z týchto dní napríklad z Grécka, kde bolo tiež avizované, že sa turistov problémy nedotknú, ale vidíme, že problémy boli pri príletoch i odletoch aj pri zabezpečovaní niektorých konkrétnych služieb priamo v krajine,“ dodal Chudý.

Tajné sny

Z tejto situácie môžu podľa neho ťažiť krajiny ako Chorvátsko či Turecko. Aj vzhľadom na situáciu v niektorých prímorských krajinách Chudý očakáva, že letná sezóna vo Vysokých Tatrách by mohla byť minimálne na úrovni leta minulého roka, ktorú hodnotili ako veľmi dobrú. „Tajne dúfame, že nejaké tie percentá návštevníkov pribudnú aj nám,“ povedal Chudý.

Dovolenkári pri mori a v horách tvorili podľa Chudého v minulosti vyhranené skupiny. V posledných rokoch sa podľa neho tieto rozdiely stierajú, keďže ľudia si chcú užiť teplo pri mori, ale aj aktívny pohyb na horách. „Spôsobuje to však vrásky na čele hotelierom pri mori aj v horách, pretože turisti skracujú pobyty,“ uviedol Chudý. Títo turisti idú aspoň na týždeň k moru a následne idú do hôr na jeden či dva predĺžené víkendy.

zdroj, foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM