Slávka Kellová Rôzne

Pripomíname si 33. výročie od vyhlásenia NAPANTu

V utorok 14, júna sme si pripomenuli 33. výročie od vyhlásenia Národného parku Nízke Tatry v roku 1978. Na svojom území má 10 vyhlásených národných prírodných rezervácií, 13 prírodných rezervácií, sedem chránených areálov, päť národných prírodných pa

Ako ďalej priblížila Beatrice Hudáková z Odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia, podľa doterajších výskumov sa v národnom parku (NP), ktorého územie pokrýva až 90% lesných porastov, nachádza 29 chránených druhov bezstavovcov, 145 chránených druhov stavovcov, z toho 98 druhov vtákov. Z rastlinstva sa v NAPANTe nachádza 174 chránených druhov, 11 kriticky ohrozených druhov. Na území NP Nízke Tatry rastie 13 druhov rastlín európskeho významu, spomedzi ktorých osem patrí medzi vyššie rastliny a päť medzi machorasty.

„Vyhláseniu Národného parku predchádzal viac ako polstoročie trvajúci proces. Aj napriek tomu, že to trvalo tak dlho, som rád, že sa zaangažovaní nevzdali a nakoniec sa podarilo dosiahnuť vyhlásenie ekologicky najstabilnejšieho a z prírodovedeckého hľadiska aj najcennejšieho územia na Slovensku,“ povedal minister životného prostredia József Nagy. Začiatky boli už v roku 1920, keď prvý návrh rozsiahlejšej prírodnej rezervácie v centrálnej časti Nízkych Tatier vypracoval entomológ Jan Roubal.

Tento návrh sa mu však nepodarilo realizovať. Až v roku 1978 sa po takmer 10 rokov trvajúcom legislatívnom procese podarilo podľa Hudákovej naplniť niekoľkoročné úsilie veľkého počtu zainteresovaných profesionálnych i dobrovoľných ochrancov prírody, vedcov, ale aj dobrovoľníkov a Nízke Tatry dostali štatút Národného parku. Vyhlásením geomorfologického celku Nízke Tatry za národný park sa vytvorili základné podmienky pre racionálne využívanie a ochranu prírodných hodnôt na tomto území.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM