Kultúra

Pozrite si unikátne fotky: Mrazivé momenty z augusta 1968 v uliciach Mikuláša

Od vpádu vojsk piatich socialistických krajín Varšavského paktu na čele so Sovietskym zväzom na slovenské územie uplynulo v noci z 20. na 21. augusta 1968 presne 45 rokov. Tieto udalosti spojené aj s liptovskomikulášskou históriou dnes pripomínajú historické fotografie.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si unikátne fotky: Mrazivé momenty z augusta 1968 v uliciach Mikuláša
Foto: Slávka Kellová

Okrem veľkých miest akými bola Bratislava a Praha, obsadili vojská Varšavskej zmluvy tiež menšie mestá, medzi ktorými bol aj Liptovský Mikuláš. Múzeum Janka Kráľa dodnes uchováva fotografické spomienky na horúci august spred 45 rokov, ktoré nasnímal neznámy Mikulášan. „Fotografie sa za neobjasnených okolností spolu so starostlivo zozbieranou dobovou tlačou a unikátnymi dokumentmi ocitli v archíve nášho múzea,“ približuje Zuzana Nemcová, historička múzea JK.

Snímky zachytávajú prechod sovietskych tankov cez mesto a davy ľudí vítajíce nevítaných hostí. Viac sa o udalostiach, ktoré sa zapísali aj do histórie Liptovského Mikuláša dozviete na besede, ktorú Múzeum Janka Kráľa pripravilo v stredu 21. augusta o 17:00 hod. vo svojich priestoroch.

Foto: Múzeum Janka Kráľa

21 august 1968 foto
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM